IN MEMORIAM RUUD WEIJDEVELD 1949-2020
Een reactie plaatsen19 december 2020 door spanje3639
Maandag 30 november 2020 is Ruud Weijdeveld plotseling overleden. Ruud was een oprechte antifascist en steunde de herinnering aan de strijd tegen het Franco-regime ondermeer door zijn bijdragen aan onze website. Onder andere met de volgende artikelen:
● Groningse vrijwilligers in de Spaanse Burgeroorlog (25-03-2017)
https://spanje3639.org/2017/03/25/groningse-vrijwilligers-in-de-spaanse-burgeroorlog/
● Het leven van Kleine August en August Levin (07-06-2017)
https://spanje3639.org/2017/06/07/het-leven-van-kleine-august-en-august-levin/
Na het afronden van zijn geschiedenisstudie in Groningen.formeerde Ruud een onderzoeksgroep van jongere en oudere antifascisten. Onder anderen maakte oud-Interbrigadist Siep Adema jarenlang deel uit van de groep. Het onderzoek richtte zich op de opvang van Duitse vluchtelingen in Groningerland van 1933 tot 1940 door de IRH, de Internationale Rode Hulp. In 1986 resulteerde het onderzoek in de publicatie Rode Hulp. Waren Spaanse fascistische opstandelingen welkom in Nederland, voor de Duitse ‘emigranten’ dreigde bij arrestatie door politie of marechaussee uitlevering aan Hitler-Duitsland met alle gevolgen van dien. Veel van de voor het nazi-regiem gevluchte Duitsers sloten zich vanaf 1936 aan bij de Internationale Brigades. In Rode Hulpworden meerdere voorbeelden genoemd.
De onderzoeksgroep heeft meer dan tachtig interviews afgenomen. Daaruit is veel informatie gekomen, die niet in bestaande publicaties of archieven was te vinden. Al in de ’30-er jaren moest hulp aan de Duitse ‘emigranten’ in het verborgene plaatsvinden. Veel geïnterviewden zijn aan het begin van de Tweede Wereldoorlog actief geworden in het communistisch verzet tegen de bezetter. De activiteiten en de organisatie van dit verzet is tijdens de interviews nauwkeurig in kaart gebracht.
Het voornemen van de onderzoeksgroep was om in een vervolgonderzoek ook tot publicatie van dit communistisch verzet te komen. Pas na de pensionering van Ruud in 2009 heeft hij hiermee een aanvang kunnen maken. Hij formeerde opnieuw mensen om zich heen, deed grondig archiefonderzoek, legde contact met nabestaanden van geïnterviewden en van tijdens de oorlog vermoorde kameraden. Dit alles resulteerde in 2014 in de publicatie Het communistische verzet in Groningen 1940-1945. Een lijvig boekwerk van 640 pagina’s in twee delen in kleur en rijk geïllustreerd; zie www.geertsterringastichting.nl. In deze publicatie is ook de tekst van Rode Hulp uitvoerig samengevat.
Laatstgenoemde publicatie heeft ertoe bijgedragen dat het communistisch verzet de erkenning heeft gekregen die het na de oorlog moest ontberen. Groningse communisten en/of hun nabestaanden werd tot in de ’50-er jaren uitkeringen van de Stichting 1940-1945 onthouden. Ruud heeft in tal van Groningse plaatsen bijeenkomsten met nabestaanden belegd, waar hen alsnog moreel recht is gedaan. Begin 2018 is de vroegere leider van de Groninger CPN en lid van de Groningse Provinciale Staten en Stad-Groninger gemeenteraad, Geert Sterringa, postuum bijgeschreven in het ‘Gulden Boek’ van de stad Groningen.
Ruud heeft aan het eind van zijn vele toespraken steeds gewaarschuwd voor het populisme, rechts-extremisme en herlevend fascisme. Hij heeft de actualiteit van het levend houden van de herinnering aan de strijd tegen fascisme en oorlog steeds benadrukt.
Herre van Dokkumburg
(secretaris/penningmeester van de Geert Sterringa Stichting)

© foto: HvD