DAGBOEK EVERT RUIVENKAMP

Een reactie plaatsen

27 maart 2022 door spanje3639

In 2019 overleed Rosa Ruivenkamp, zuster van spanjestrijder en verzetsman Evert Ruivenkamp. In haar nachtkastje vond haar zoon Evert – vernoemd naar zijn vermoorde oom– een blauw schrift. Het bleek het dagboek te bevatten waarvoor Evert Ruivenkamp in 1938 in Spanje aantekeningen had gemaakt en die hij in de loop van de jaren daarna – tot zijn arrestatie in 1943- had uitgeschreven. 

Neef Evert realiseerde zich de historische waarde ervan; voor de familie maakte hij een transciptie en via via kwam die in mijn handen. Op de website spanjestrijders.nl stond al een beknopte biografie van Evert Ruivenkamp en dit was een ongekende aanvulling. Er zijn niet veel egodocumenten overgebleven van de Nederlanders die deelnamen aan de Spaanse Burgeroorlog ( 1936-1939). Brieven naar het thuisfront zijn voor een groot deel vernietigd toen de Duitsers in 1940 Nederland bezetten en alle documenten met betrekking tot Spanje compromitterend materiaal waren geworden.  Dat het dagboek van Ruivenkamp de oorlog heeft overleefd, is al een wonder.

Ik was meteen getroffen door het dagboek. Het is onopgesmukt, eerlijk, nu eens vrolijk en dan weer heel droevig of woedend. Het is het verhaal van een 22-jarige Haagse jongen die besluit in een ver, onbekend land te gaan vechten voor de mensen daar. 

Het is ook een tijdsbeeld: het einde van de roerige jaren ’30, de dreiging van een wereldoorlog, het fascisme dat in Italie en Duitsland zegeviert. Evert heeft in DenHaag kennis gemaakt met Duitse vluchtelingen. Eigenlijk wilde hij al eind 1936 samen met een groep Duitse kameraden vertrekken – talloze Duitsers zijn via Nederland naar Spanje gegaan. Maar zijn moeder smeekte hem daar van af te zien. Maart 1938 vertrekt hij toch, hij laat het zijn moeder pas weten als hij al onderweg is. In zijn zak een pakje sigaretten voor zijn Duitse vriend Willi Rentmeister, met wie hij zijn acht maanden in Spanje grotendeels doorbrengt en die in zijn dagboek een grote rol speelt. 

Hoe het Evert in Spanje verging en wat er daarna gebeurde: zijn huwelijk met de Spaanse verpleegster Rosario Plana, weduwe van zijn in Spanje gesneuvelde vriend Willy de Lathouder, Ruivenkamps aandeel in het Nederlandse verzet, zijn arrestatie en dood in 1943, de wonderlijke geschiedenis van de urn met zijn as die pas in 1957 in Duitsland werd teruggevonden – het is te lezen in: 

 
Met grote dank aan uitgever Jurgen Maas, die meteen bereid bleek het dagboek uit te geven en ( samen met redacteuren Bertram Mourits en Irwan Droog) een grote steun is geweest bij het tot stand komen van deze uitgave.
 
De presentatie van het boek vindt plaats op 23 april a.s. bij  De Nieuwe Boekhandel, Bos en Lommerweg 227, Amsterdam van 15.00 tot 17.00 uur

YVONNE SCHOLTEN 
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: