Erelijst

Spaanse Burgeroorlog

HerdenkingSpaanseBurgeroorlog

Veel Nederlandse Spanjestrijders zijn in de Spaanse Burgeroorlog omgekomen. Hieronder is een lijst van Spanjestrijders en -vrijwilligers waar van wij weten dat zij zijn omgekomen of vermist zijn geraakt tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Waaronder ook twee bemanningsleden van het schip de Andra.

LijstSpanjestrijdersSBOL1-v1

LijstSpanjestrijdersSBOL2-v1

LijstSpanjestrijdersSBOL3-v1

Tweede Wereldoorlog

KrijnBreurNieuwendam

Veel van de Spanjestrijders die de Spaanse Burgeroorlog overleefd hadden, zetten daarna hun strijd tegen het fascisme voort. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vele omgekomen in Nederland, in de Duitse concentratie- en vernietigingskampen of op andere plaatsen.

Hieronder is een lijst van Spanjestrijders en -vrijwilligers waar van wij weten dat zij zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Enkelen van hun zijn in Nederland op de volgende herdenkingsplaatsen te herdenken:

Ook zijn een aantal van hun terug te vinden op de Erelijst van Gevallenen 1940-1945. Sinds 1960 ligt in de hal van ingang Binnenhof 1a van de Tweede Kamer der Staten-Generaal de Erelijst van Gevallenen 1940-1945. Dit document bevat de namen van degenen die in de Tweede Wereldoorlog als militair of als verzetsstrijder zijn gevallen. Iedere dag wordt door een medewerker van de Tweede Kamer een pagina omgeslagen, zodat voor het publiek nieuwe namen te zien zijn. Deze Erelijst van Gevallenen is ook terug te vinden op het Internet waar het ook mogelijk is om een ‘bloemetje’ achter te laten.

Bezoek

De Nederlandse regering en de Bondsrepubliek zijn overeengekomen dat nabestaanden van gedeporteerde Nederlandse burgers, die gedurende de tweede wereldoorlog in Duitse gevangenschap overleden zijn, gratis eenmaal per jaar gebruik kunnen maken van een reisregeling. De Oorlogsgravenstichting in Den Haag verstrekt de reisbiljetten. Familieleden krijgen reisbiljetten voor een reis eerste-klas vanaf de grens met Duitsland naar de begraaf- of gedenkplaats van de overledene. Het adres van de Oorlogsgravenstichting is: Zeestraat 85, 2518AA Den Haag. Tel.: 070 – 31 31 080.

 LijstSpanjestrijdersWo2-p1LijstSpanjestrijdersWo2-p2

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: