Erelijst
Spaanse Burgeroorlog
Veel Nederlandse Spanjestrijders zijn in de Spaanse Burgeroorlog omgekomen. Hieronder is een lijst van Spanjestrijders en -vrijwilligers waar van wij weten dat zij zijn omgekomen of vermist zijn geraakt tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Waaronder ook twee bemanningsleden van het schip de Andra.
Tweede Wereldoorlog
Veel van de Spanjestrijders die de Spaanse Burgeroorlog overleefd hadden, zetten daarna hun strijd tegen het fascisme voort. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vele omgekomen in Nederland, in de Duitse concentratie- en vernietigingskampen of op andere plaatsen.
Hieronder is een lijst van Spanjestrijders en -vrijwilligers waar van wij weten dat zij zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Enkelen van hun zijn in Nederland op de volgende herdenkingsplaatsen te herdenken:
- Nationaal Ereveld Loenen, Groenendaalseweg 63, Gerrit Kastein, Johannes Meijer, Jan van Kalsbeek, Evert Ruivenkamp.
- Eerebegraafplaats Bloemendaal, Zeeweg 26, Bloemendaal, Krijn Breur, Hendrik Prins, Cornelis Hendrikus de Groot, Maarten van Gilse.
- Fusilladeplaats Fort De Bilt, Biltsestraatweg 160, Utrecht, Hendrik Prins.
- Fusilladeplaats Rozenoord, Amstelpark, Amsterdam, Cornelis Hendrikus de Groot.
- Fusilladeplaats Kamp Vught, Lunettenlaan 600, Vught, Sipke Visser.
- Stolperstein Bitgumerdyk, Menaam, Rimmelt de Jong.
- Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, Leusden, Juda Worms, Krijn Breur.
- AJC oorlogsmonument, Het Frusselt 30, Vierhouten, Krijn Breur, Jan Molenaar en Gerrit Kastein.
Ook zijn een aantal van hun terug te vinden op de Erelijst van Gevallenen 1940-1945. Sinds 1960 ligt in de hal van ingang Binnenhof 1a van de Tweede Kamer der Staten-Generaal de Erelijst van Gevallenen 1940-1945. Dit document bevat de namen van degenen die in de Tweede Wereldoorlog als militair of als verzetsstrijder zijn gevallen. Iedere dag wordt door een medewerker van de Tweede Kamer een pagina omgeslagen, zodat voor het publiek nieuwe namen te zien zijn. Deze Erelijst van Gevallenen is ook terug te vinden op het Internet waar het ook mogelijk is om een ‘bloemetje’ achter te laten.
Bezoek
De Nederlandse regering en de Bondsrepubliek zijn overeengekomen dat nabestaanden van gedeporteerde Nederlandse burgers, die gedurende de tweede wereldoorlog in Duitse gevangenschap overleden zijn, gratis eenmaal per jaar gebruik kunnen maken van een reisregeling. De Oorlogsgravenstichting in Den Haag verstrekt de reisbiljetten. Familieleden krijgen reisbiljetten voor een reis eerste-klas vanaf de grens met Duitsland naar de begraaf- of gedenkplaats van de overledene. Het adres van de Oorlogsgravenstichting is: Zeestraat 85, 2518AA Den Haag. Tel.: 070 – 31 31 080.