Heruitgaven

Ter gelegenheid van het feit dat het dit jaar tachtig jaar geleden is dat de Spaanse Burgeroorlog uitbrak brengt de stichting Spanje 1936-1939 een aantal boeken, digitaal, uit. Deze boeken zijn al lang niet meer verkrijgbaar en ook antiquarisch zeldzaam.

Op deze manier krijgt een breed publiek toegang tot de inhoud van deze boeken over de Spaanse Burgeroorlog die de inleiding vormde tot de Tweede Wereldoorlog.

En wie een voorkeur heeft voor een papieren versie, de digitale versie kan gemakkelijk worden geprint en ingebonden.

De oorlog begon in Spanje uit 1986 doet verslag van het eerste systematische onderzoek naar de lotgevallen en ervaringen van Nederlandse Spanjestrijders en tientallen medische vrijwilligers uit Nederland, die gedurende de burgeroorlog hun leven, kennis en vaardigheden in dienst van het Spaanse volk stelden.

OorlogBegonInSpanje

In Nederlanders onder commando van Hollander Piet in Spanje wordt verslag gedaan wat verschillende Nederlandse Spanjestrijders en -vrijwilligers gedurende de periode 1936-1939 hebben meegemaakt.

HollanderPiet

Als aanvulling is er een kaart opgesteld van de plaatsnamen die genoemd worden in dit boek. De spelling van de plaatsnamen uit het boek verschilt soms met de huidige officiële plaatsnamen. Voor het gemak zijn de officiële namen ook genoteerd. De kaart is te zien met behulp van de deze link.

Van het Spaanse vrijheidsfront doet op een levendige wijze verslag van een bezoek van Nico Rost aan Spanje, begin 1937, op een moment dat het lot van de democratisch gekozen republiek nog niet bezegeld is.

SpaanseVrijheidsfront

Uitgebracht onder Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License

by-nc-sa.eu

 

 

 

Ook een aanrader is een uitgave van de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren (DBNL): Jef Last – De Spaanse Tragedie. Eveneens als pdf te downloaden vanaf de DBNL website. Het beschrijft de lotgevallen van Jef Last als soldaat aan het front in de periode 1936 – 1937.

Verder heeft het I.I.S.G. twee interessante brochures gedigitaliseerd die ook als pdf te downloaden zijn:

Annie Romein-Verschoor, Een veilig huis voor het Spaanse kind. Picana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

en

Hulp Comité Spanje, Nederlanders strijden in Spanje tegen de vijanden der democratie

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: