EERBETOON AAN WILLY DE LATHOUDER

2

23 november 2022 door spanje3639

Afgelopen 22 november 2022 was ik opnieuw in de Terra Alta bij Tarragona, die streek vol historische gebeurtenissen. Vorig jaar was ik er voor het eerst geweest, samen met Yvonne Scholten. Dankzij haar maakte ik mijn allereerste reis naar het gebied rond de Ebro. Dat was een reis vol emoties: we vonden er de plek waar mijn grootvader Willy de Lathouder op 28 juli 1938 gesneuveld was.

Dit jaar ging ik alleen. Op het “Memorial de les Camposines” bij La Fatarella vindt jaarlijks een eerbetoon plaats aan de Spanjestrijders. Dan worden de nieuwe namen bijgeschreven van de mensen waarvan bekend is geworden dat ze zijn omgekomen in de slag om de Ebro. Dit jaar was daar dus mijn grootvader bij.

Ik werd hartelijk ontvangen door Jordi Marti. Hij maakt deel uit van het team van de “Memoria Democratica” van de Catalaanse regering. Hij vraagt familieleden van gesneuvelde vrijwilligers om DNA af te staan. Ik heb dat ook gedaan. Op de plek waar mijn opa gesneuveld is, zijn nog geen opgravingen gedaan maar als die ooit beginnen en mochten er resten worden gevonden, dan kan mijn opa geïdentificeerd worden. 

Ook dit jaar waren er weer uit de hele wereld familieleden naar La Fatarella gekomen. Allemaal met hun persoonlijke verhalen, zoals het mijne. Allemaal met verdriet om een  diep betreurd verlies. 

De bijeenkomst was in de open lucht, met uitzicht op een diep dal. Er werden liederen gezongen en tijdens de minuut stilte voelde ik een diepe verbondenheid met de aanwezigen. En ik had het gevoel dat ook de gesneuvelden aanwezig waren, dat we door ons samenzijn  en ons herdenken met elkaar verbonden waren. 

Vervolgens legden we rode anjers bij het bord waarop de nieuwe namen van de overledenen staan en ik zag verschillende familieleden heel emotioneel worden, huilen, elkaar omhelzen.

Ook ik lees de naam van mijn opa, Willy de Lathouder, en ik moet diep zuchten. Het is alsof we elkaar eindelijk weer ontmoet hebben, hier, op deze plek, midden tussen de bergen. Ik wil geloven dat hij en ik nu hetzelfde zien, door mijn ogen. 

“Je zult niet meer vergeten worden. Jij maar ook ik: we hebben eindelijk vrede” denk ik als ik onze naam lees op de lijst. 

KARLA DE LATHOUDER

ZIE VOOR BIOGRAFISCHE GEGEVENS:

https://spanjestrijders.nl/bio/lathouder-willy-de

2 thoughts on “EERBETOON AAN WILLY DE LATHOUDER

 1. Gerard Doornekamp schreef:

  Wat een prachtig en ontroerend verhaal.

  Like

 2. Chaja Kause-van Bergen schreef:

  Dit is mijn vader ,ook een Spanje strijder.     

  <

  div dir=”ltr”>Geweldig d

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: