DE BROERS KLOOSTRA

1

11 mei 2021 door spanje3639

Voor iedere communist in Den Haag was na de Tweede Wereldoorlog de naam Kloostra een begrip. De Kloostra’s waren het schoolvoorbeeld van moed en antifascistisch verzet. Van de 7 zonen en vijf zusters waren er drie in Spanje geweest ( waar de een na oudste Henk er was overleden aan tyfus), vier broers hadden tegelijkertijd in het concentratiekamp Dachau gezeten en Tjerk had in 1943 bij zijn arrestatie verzet gepleegd en was doodgeschoten. 

Mario Kloostra is de zoon van Spanjestrijder Arie ( zei https://spanjestrijders.nl/bio/kloostra-arie) en de naam Mario kreeg hij omdat zijn vader Arie in Dachau hulp kreeg van een Italiaanse Spanjestrijder van die naam. Mario woont al jaren in Frankrijk waar hij in de wijnhandel zit. En hij verdiept zich nu al jaren in de geschiedenis van zijn familie. Zo heeft de familie nooit geweten waar de in Spanje gestorven Henk begraven was. Pas in 2013 ontdekte Mario het graf van zijn oom. “Andere tijden” deed er verslag van : Andere Tijden, 22 september 2013, https://anderetijden.nl/aflevering/79/Arie-en-Sybe-vechten-tegen-Franco.

In het boek “De bus uit Dachau” ( onlangs heruitgegeven) komen de broers Kloostra uitgebreid aan het woord.

Ook de naam Harthoorn was in communistische kring in Den Haag meer dan bekend. Willem Harthoorn schreef “Verboden te sterven”, verslag van de lange jaren die hij in Duitse kampen doorbracht. Willem werd al in augustus 1941 gearresteerd en overleefde op miraculeuze wijze vele Duitse kampen. Zijn zoon Rudi houdt zich al jaren bezig met onderzoek naar het communistisch verzet in den Haag en omstreken en schreef er “ Vuile oorlog in Den Haag” over. Zijn website http://www.rudi-harthoorn.nl is een voorbeeldige bron voor iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog in Den Haag en omstreken. 

Mario Kloostra en Rudi Harthoorn hebben hun krachten gebundeld om de geschiedenis van de familie Kloostra bekend te maken. Op de site van het Dachau Comite staat het verhaal van de broers die daar zaten https://www.comiteinternationaldachau.com/en/verhalen/713-gebroeders-kloostra

Een veel uitgebreider versie ( met veel foto’s en daarin ook de verhalen van de broers die in Spanje vochten) is te vinden op de site Spanish Civil War and the Seafarers and Dockers, een site die enkele jaren geleden werd opgezet door de in 2018 overleden Rien Dijkstra, toen bestuurslid van de Stichting Spanje3639 en door  Allan Christiansen, voorzitter van de Deense Stichting Vrienden van de Internationale Brigaden.

De site vertelt het verhaal in 6 afeleveringen:

Vier broers Kloostra in Dachau – Anticommunistische informant Julius Barmat

http://spanishsky.dk/strijd-tegen-communisme/

http://spanishsky.dk/familie-kloostra-en-zwager-arie-kloostra/

Vier broers Kloostra in Dachau – De familie Kloostra en zwager: Jan Kloostra

http://spanishsky.dk/familie-kloostra-zwager-johan-kloostra/

Vier broers Kloostra in Dachau – De familie Kloostra en zwager: Rein Kloostra

One thought on “DE BROERS KLOOSTRA

  1. Pim Zijp schreef:

    Dank, dit is weer enorm veel en goede informatie

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: