Chinezen in de Spaanse Burgeroorlog

Een reactie plaatsen

4 oktober 2016 door spanje3639

Meer dan 50 nationaliteiten namen deel aan de Internationale Brigades. Onder deze deelnemers bevonden zich ook ongeveer honderd Chinezen.

In the South China Morning Post, die in Hong Kong wordt uitgegeven, is er uitgebreid stil gestaan bij de geschiedenis van deze mensen. Het artikel bevat ook vele foto’s.

Hwei-ru en Len Tsou

Hwei-ru en Len Tsou

Het artikel is gebaseerd op het onderzoek van Hwei-Ru en Len Tsou die zich alle vele jaren bezig houden met dit onderwerp en daar ook verschillende boeken over hebben geschreven.

Ze ontdekten dat de Chinezen een zeer diverse achtergrond hadden, sommige voortkomend uit ambtenarenfamilies, anderen waren handarbeiders en ongeletterde boeren geweest. Omdat hun aantal relatief klein was, is er geen officiële Chinese brigade in Spanje geweest, en vochten zij in de bataljons van andere nationaliteiten, meestal gekozen op basis van hun taalvaardigheid.

In mei 1937 schreef Mao Zedong een open brief naar de Republikeinen waarin hij ze steun uitsprak:

Banier van Zhu De, Zhou Enlai en Peng Dehuai ter ondersteuning van de Chinese vrijwilligers in de Spaanse Burgeroorlog.

Banier van Zhu De, Zhou Enlai en Peng Dehuai ter ondersteuning van de Chinese vrijwilligers in de Spaanse Burgeroorlog.

Ware het niet zo dat de Japanse vijand voor ons staat dan zouden we zeker zijn toetreden tot jullie troepen.

Desalniettemin waren er al Chinezen toegetreden tot de Republikeinse troepen. In die periode verbleven vele Chinezen in Europa. Voor de Eerste Wereldoorlog waren velen Chinezen geworven om de problemen van de grote havenstaking in Rotterdam en in Amsterdam te omzeilen. Zeelieden hadden hun werk neergelegd wegens de slechte arbeids-omstandigheden en de slechte beloning en werden vervangen door Chinese zeelieden. Toen vervolgens ook de havenarbeiders het werk neerlegden, zetten de reders ook de Chinezen in voor het laden van hun schepen. Verder werden op het hoogtepunt van de Eerste Wereldoorlog in Groot-Brittannië en Frankrijk meer dan 100.000 Chinezen aangeworven om te werken in de fabrieken waarvan de reguliere arbeidskrachten vochten aan het front. Ook werden er Chinese zeelieden ingezet ter vervanging van Britse zeelieden die in dienst waren getreden van de Britse marine. Het einde van de Eerste Wereldoorlog en de daarop volgende economische crisis zou veel van deze mensen werkeloos maken.

Een van de Chinezen die deelnam aan de Spaanse Burgeroorlog was de in Nederlands-Indie geboren Tio Oen Bik (ook wel Bi Daowen genoemd).

Chinese gevangenen in Kamp Gurs 1939

Chinese gevangenen in Kamp Gurs 1939

Het uiteindelijke lot van de Chinese vrijwilligers was net zo gevarieerd als hun achtergrond. Sommige kwamen gevangen te zitten in de Franse interneringskampen andere slaagden er in om naar Azië te reizen of naar China om zich daar aan te sluiten bij het leger van Mao Zedong.

Na de Spaanse Burgeroorlog zouden verscheidenen buitenlandse vrijwilligers van de Internationale Brigades naar China gaan om daar te helpen in de strijd tegen het Japanse leger. Deze artsen, die in China bekend zijn onder de naam “Spanje-artsen”, kwamen uit Polen, Duitsland, Canada, Groot-Brittannië, India en vele andere landen en hadden op de Spaanse slagvelden gediend.

 

Verder lezen

Artikel South China Morning Post, Gary Jones, 15 juli 2016

Spanje-artsen in China

Spanje-artsen in China (vervolg)

Internationalisme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: