Spanje-artsen in China (vervolg)

Een reactie plaatsen

24 februari 2016 door spanje3639

Zoals in een eerder gepubliceerd artikel werd vermeld konden vele Spanjestrijders die in Spanje hadden gevochten niet terugkeren naar hun vaderland. Sommige van hun hadden de mogelijkheid om deel te nemen in de anti-Japanse oorlog in China waar er een gebrek was aan medische kennis. De artsen die via Hong Kong en Vietnam in Guizhou aan kwamen werden “Spanje Artsen” genoemd.

Het navolgende verhaal is een korte samenvatting van een artikel van Nancy Tsou and Len Tsou dat afgelopen december 2015 verscheen in The Volunteer van de Amerikaanse Spanjestrijdersorganisatie ALBA.

Naast de bekende Canadese arts Norman Bethune en de Indonesier Tio Oen Bik was het de Indiase arts Menhanlal Atal die naar China afreisde. Werkend bij de Internationale Brigade werd hij in 1937 door het Indiaanse National Congres teruggeroepen voor een missie naar China met vijf andere Indiase artsen.

Andere artsen reisden in 1939 naar China. De meeste van hun zaten eerst nog gevangen in de Franse interneringskampen. Zij reisden in drie verschillende groepen naar China. De eerste groep bestaande uit de artsen Becker, Jensen, and Kisch (broer van de de bekende auteur Egon Kisch) vertrok op 1 mei 1939 van uit Liverpool met het schip Eumaus naar China. De tweede groep met de artsen Baer, Freudmann, Iancu en Kaneti, ging vijf augustus 1939 in Londen aan boord van het schip Aeneas. In Marseille sloten nog acht artsen, Flato, Jungerman, Kamieniecki , Kriegel, Taubenfligel, Kranzdorf, Schoen, Volokhine, en tevens twee medische assistenten, Markus en Kamieniecka, zich bij het gezelschap aan. Via Hong Kong reisden zij naar Tuyunguan. De laatste groep, Coutelle en Kent arriveerde in 1940 in China.

In China werden zij opgedeeld in verschillende mobiele medische teams. In 1942, werkten de dokters Baer, Coutelle, Flato, Freudmann, Iancu, Kisch, Kriegel, Taubenfligel en Volokhine als verbindingsartsen onder commando van de Amerikaanse generaal Joseph Stilwell in de strijd tegen het Japanse leger.

Na afloop van de oorlog reisden een aantal van hun met de hulp van generaal Stilwell weer terug naar hun eigen land. Acht andere artsen en twee medische assistenten sloten zich aan bij de United Nations Relief and Rehabilitation Administration om China te helpen gedurende de jaren 1946 en 1947.

Het jaar 2015 was een speciaal herdenkingsjaar voor China. De Chinese overheid kon van acht “Spaanse Artsen” familie terug traceren. Zij werden uitgenodigd om deel te nemen aan de herdenkingsceremonie in Tuyunguan ter ere van de zeventigste verjaardag van de overwinning van de oorlog en de International Medical Relief Corp (IMRC), Het merendeel van de buitenlandse artsen die werkte in de IMRC waren Spanje Artsen.

Op de herdenking, 31 augustus 2015, werd door de familieleden de vlag van de Spaanse reupbliek met het logo van de Internationale ontrold en stormde Chinese journalisten naar voren om foto’s te nemen van deze gebeurtenis.

Op de foto zijn familieleden te zien van de Spanje Artsen Ianto Kaneti, Victor Tauberfligel, Wolf Jungerman, Samul Flato, and David Iancu.

Herdenking 31 augustus 2015

Herdenking 31 augustus 2015

De Spaanse Artsen
Nationaliteit Naam Chinese naam
Canada Dr. Norman Bethune 白求恩医生
India Dr. Menhanlal Atal 爱德华医生
Indonesië Dr. Tio Oen Bik 毕道文医生
Bulgarije Dr. Ianto Kaneti 甘杨道医生
Duitsland Dr. Rolf Becker 白乐夫医生
Dr. Karl Coutelle 顾泰尔医生
Dr. Herbert Baer 贝尔医生
Polen Dr. Samuel Moses Flato 傅拉都医生
Dr.Victor Taubenfligel 陶维德医生
Dr. Wolf Jungerman 戎格曼医生
Dr. Leon Kamieniecki 甘理安医生
Oostenrijk Dr. Fritz Jensen 严斐德医生
Dr.Walter Freudmann 富华德医生
Dr. Heinrich Kent 肯特医生
Roemenie Dr. Iacob Kranzdorf 柯让道医生
Dr. David Iancu 杨固医生
Czechoslovakia Dr. Frantisek Kriegel 柯理格医生
Dr. Frederick Kisch 纪瑞德医生
Hongarije Dr. Otto Schoen 沈恩医生
Rusland Dr.Alexander Volokhine 何乐经医生
 
Medische assistenten
Nationaliteit Naam Chinese Naam
Duitsland Edith Markus 马库斯
Polen Miriam Kamieniecka 玛丽安

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: