Internationalisme

Een reactie plaatsen

7 juni 2015 door spanje3639

Deelnemers van de Internationale Brigades kwamen uit meer dan 50 landen. Een van hun kwam uit Indonesie ofwel Nederlands-Indië, zoals het in die koloniale tijden nog werd genoemd. Zijn naam was Tio Oen Bik.
En over hem is een complete biografie geschreven in The Volunteer, het tijdschrift van de Amerikaanse Interbrigadisten vereniging ALBA.
Het verhaal van de schrijvers van zijn biografie, Len en Nancy Tsou, gaat in het kort als volgt.
Tio Oen Bik ook wel Bi Daowen genoemd, wordt in 1906 geboren op Java en hij studeert medicijnen in Surabaya en in Amsterdam. Gedurende zijn verblijf in Nederland is hij politiek actief. Hij is oprichter van de vereniging SPTI (Sarekat Peranakan Tionghoa Indonesia) die onder andere steun verleend aan Chinese zeelieden die door de economische crisis in Nederland vast waren komen te  zitten. In 1932 is hij een van de deelnemers van het Wereld Anti Oorlogs Congres* dat in Amsterdam plaats vindt. Hij reist in die tijd ook af naar Duitsland om Ernst Thaelmann, de secretraris generaal van de KPD, te ontmoeten.
Zijn kameraden keren terug naar Indonesië maar Tio Oen Bik trekt in 1937 de Pyreneeën over om zich aan te sluiten bij de Internationale Brigades. Na de Spaanse Burgeroorlog komt hij als zovelen terecht in het Franse concentratiekamp Gurs. Met veel moeite lukt het hem om daar weg te komen.
Tio Oen Bik - Rapport Centrale Inlichtingendienst 1939

Tio Oen Bik – Rapport Centrale Inlichtingendienst 1939

Daarna gaat hij naar China om zich aan te sluiten bij het bevrijdingsleger van Mao. Daar werkt hij een paar jaar in het centraal  hospitaal van Yenan. Gedurende zijn verblijf in China ontmoet hij ook andere artsen die bij de Spaanse Burgeroorlog betrokken waren geweest en naar China waren afgereisd. In 1948 is hij aanwezig bij het tweede partijcongres van de Communistische Partij India in Calcutta. Om vervolgens in 1949 weer op te duiken in Moskou waar hij Annie Averink tegen komt die hij in de jaren dertig in Amsterdam al had leren kennen. Zij reizen samen af naar Beijing om aanwezig te zijn bij een congres. Averink is dan verbaasd van de vele contacten die Tio Oen Bik heeft met het Chinese partijkader en overheidsfunctionarissen.
Na enige omzwervingen keerde Tio in 1953 weer terug naar Indonesië. Waar hij achtereenvolgend werkzaam is in Jakarta, Surabaya en Ambon. Als gevolg van de militaire coup door Suharto in september 1965 belandt Tio Oen Bik uiteindelijk in Bojonegoro waar hij in 1966 overlijdt.
*Het Wereld Anti Oorlogs Congres werd in Amsterdam gehouden van 27 t/m 29 augustus 1932 en werd bijgewoond door meer dan 2000 mensen vanuit 27 landen en was georganiseerd door Willy Münzenberg.
De twee volgende documenten uit het Kominternarchief (RGASPI. F.545. Op.6. D.580) tonen een brief van Andre Marty over het voornemen van Tio Oen Bik om naar China te gaan en een extract van een brief van Tio Oen Bik uit Yenan in China, waar in hij schrijft over de Canadese arts Normand Bethune die ook in Spanje was geweest.
Brief van Andre Marty over Tio Oen Bik

Brief van Andre Marty over Tio Oen Bik

Extract uit brief van Tio Oen Bik, 12 Oktober 1940 Yenan China

Extract uit brief van Tio Oen Bik, 12 Oktober 1940 Yenan China

 

Printversie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: