Bericht uit Berlijn

Een reactie plaatsen

3 oktober 2016 door spanje3639

scwberlinokt12016

Persbericht KFSR

Voor het Spanjestrijdersmonument in het park Friedrichshain, Berlijn, verzamelden zich op zaterdag leden van de vereniging KFSR (Kämpfer und Freunde der Spanischen Republik 1936 bis 1939), gezamenlijk met lokale en internationale gasten en vertegenwoordigers van bevriende organisaties om de oprichting van de Internationale Brigades ter verdediging van Spaanse Republiek te herdenken. Veelal jonge leden van de Berliner Straße koor zongen liederen uit de Spaanse oorlog.
De voorzitter van de KFSR, Kerstin Hommel, herinnerde aan de oproep, die een jaar geleden op dezelfde plaats werd gedaan om te komen tot positieve actie in overeenstemming met de idealen van de Interbrigadisten,

Ze benadrukte “de toename van het aantal evenementen ter nagedachtenis van de vrijwilligers van de vrijheid voor de verdediging van de Spaanse Republiek in veel regio’s van Duitsland, maar ook in andere Europese landen, zoals Groot-Brittannië, Polen en Nederland”. Om heden ten dage een bijdrage te leveren aan evenementen met betrekking tot de herinnering en herdenking van de anti-fascistische solidaire strijd in de samenleving, is een verplichting voor de leden van de vereniging.
Van de ongeveer 3.500 Duitse vrijwilligers die het Spaanse volk na 18 juli in 1936 ter zijde stonden, was ook Otto Schliwinski. Zijn dochter Hannelore sprak vervolgens over de motieven van de strijders uit 53 landen. Voor haar is de les uit de geschiedenis, de noodzaak van een gemeenschappelijke actie voor vrede en vrijheid. Zij eiste “dat het officiële Duitsland het Spaanse volk excuses aanbied vanwege de actieve steun van de Duitse fascistische staat aan Franco.”

Voor de ambassadeur van Spanje Juan Pablo Garcia-Berdoy Cerezo hebben de historische gebeurtenissen die verband houden met de Spaanse oorlog niets van hun betekenis verloren. Hij wees op het lijden dat is toegebracht aan de bevolking van Spanje en op het feit dat Spanje het Europese toneel van de strijd tussen vrijheid en totalitarisme werd. Het herdenken van de onzelfzuchtige inzet van deze strijders, is een daad van rechtvaardigheid. Vandaag zijn gebaren van begrip nodig “om de loopgraven en littekens te sluiten”.

Gesine Lötzsch, lid van de Bondsdag-fractie DIE LINKE, nam de solidaire actie van de internationale vrijwilligers van 80 jaar geleden over naar de eis “vandaag niet toe laten dat mensen tegenover elkaar worden uitgespeeld”. Met het door haar gesteunde initiatief “Zivilcourage Vereint” reisde in juni van dit jaar, samen met andere jonge antifascisten Julian Wendt, in de voetsporen van de Spanjestrijders naar Catalonië. Zijn indrukwekkende rapp-muziek naar aanleiding van de ervaring en kennis opgedaan op deze reis slaat een brug tussen verleden en heden, met de indringende zin: “Waarvoor zij toendertijd streden, waar wij naar streven voor vandaag.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: