Muurschildering Internationale Brigades in Belgrado

Een reactie plaatsen

6 juni 2017 door spanje3639

Foto: KURS

De vereniging KURS, een kunstenaarscollectief uit Belgrado, realiseerde een gezamenlijk kunstproject met de Vereniging Spanjestrijders 1936-1939.  Op 2 juni 2017 werd op de studentencampus in Belgrado de muurschildering “Solidariteit – Internationale Brigades”, gepresenteerd aan het publiek. De aanleiding is de 80ste verjaardag van de oprichting van de Internationale Brigades en de ering van die strijders die zich verzetten tegen de opkomst van het fascisme in Spanje en daarbuiten. De muurschildering is geplaatst op de muur van het restaurant van de campus van de universiteit in Belgrado.

De muurschildering verbeeld  een reeks handen die elkaar in een stevige grip kruisen en daarmee een menselijke ‘ketting’ creëren die internationale solidariteit symboliseert zoals verbeeld tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Binnen dit netwerk zijn teksten gebruikt die de dichter Rafael Alberti naar Internationale Brigades had gestuurd.

Foto: KURS

Men moet niet vergeten dat natuurlijk de Spaanse Burgeroorlog in vele opzichten uniek was en dat de herinnering hier aan wordt gekenmerkt door twee feiten.

Ten eerst was het de opmaat naar de Tweede Wereldoorlog. In Spanje stond voor de eerste maal het internationale (en het nationale Spaanse) fascisme, in de gewapende strijd voor zijn heerschappij, tegenover de diverse ideologische krachten van anti-fascisme en democratie.

In de tweede plaats namen aan de verdediging van de Spaanse Republiek 35.000 tot 40.000 internationale vrijwilligers voor vrijheid uit meer dan 50 landen deel. Aan deze unieke historische beweging van internationale solidariteit namen meer dan 1.750 vrijwilligers uit het voormalige Joegoslavië deel.

Foto: KURS

De muurschildering “Solidariteit – Internationale Brigades” is geselecteerd door het ministerie van Cultuur en Informatie van Servië in een wedstrijd voor de financiering van de beeldende kunst voor het jaar 2016 De voltooiing van het schilderij was gepland voor oktober 2016. Maar de uitvoering was significant vertraagd door bureaucratische obstakels in het goedkeuringsproces. In december 2016 was het zo ver. Alle benodigde vergunningen waren verleend. Nu moesten we wachten op meer gunstige weersomstandigheden voor het artistieke schilderwerk. Het kunstenaarscollectief heeft tekstfragmenten uit een gedicht van Rafael Alberti gebruikt voor deze muurschildering.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: