Herdenking Internationale Brigades in Wales

Een reactie plaatsen

6 december 2016 door spanje3639

Interbrigadisten uit Wales Brunete 1937

Interbrigadisten uit Wales Brunete 1937

 

De eerste minister van Wales Carwyn Jones heeft hulde gebracht aan de vrijwilligers uit Wales die voor de Internationale Brigades hebben gevochten in de Spaanse Burgeroorlog, die 80 jaar geleden begon.

Ongeveer 200 mensen uit Wales hielpen de verkozen Republikeinse regering te vechten tegen de fascistische troepen van generaal Franco.

Carwyn Jones zei dat hij vereerd was om een krans bij gedenksteen van de Internationale Brigade in Cardiff te leggen.

Hij zei dat het “een eerbetoon was aan de vele moedige mannen en vrouwen die alles riskeerden in de strijd tegen het fascisme “.

Van het contingent uit Wales- een derde van hen waren mijnwerkers – stierven er 33 tijdens het drie jaar durende conflict. Drieëndertig van de 500.000 slachtoffers waarvan ongeveer 200.000 van hen in de strijd.

Herdenking Cardiff - BBC

Herdenking Cardiff – BBC

“We moeten nooit de moed en opoffering van de Internationale Brigade vergeten,” zei de heer Jones vooraf aan de herdenking bij het monument in Cathays Park afgelopen zaterdag.

“Hun vastberadenheid en moed ter ondersteuning van de democratie en de vrijheid is een erfenis die zal blijven voortbestaan.”

De herdenking voor de vrijwilligers uit Wales werd georganiseerd door de vakbond GMB. De regionale “political officer” Mike Payne zei dat de herdenking toonde dat Wales “altijd een tolerante plek om te wonen en te werken is geweest”.

Hij stelde dat sinds de stemming voor Brexit het politieke debat in het Verenigd Koninkrijk “niet in overeenstemming was geweest met onze stevig vastgehouden beginselen van vrijheid en democratie “.

“Wales is altijd naar buiten gericht en heeft altijd haar internationale verantwoordelijkheden serieus genomen,” zei de heer Payne. “De offers en de moed van deze mannen en vrouwen die vanuit Wales vertrokken om te vechten tegen een fascistische dictator in Spanje zijn daar een voorbeeld van.”

Herdenking Cardiff

Herdenking Cardiff

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: