ITF en de Spaanse Burgeroorlog

Een reactie plaatsen

6 december 2016 door spanje3639

itfnopassaranEen vaak onderbelicht onderwerp met betrek- king tot de Spaanse Burgeroorlog is de rol van de vakbeweging. Met name de ITF heeft onderleiding van Edo Fimmen en Nathan Nathans veel betekent voor de Spaanse Republiek en de strijd tegen het fascisme.

In de aanloop naar de tentoonstelling over Spaanse Burgeroorlog is er veel contact geweest tussen stichting Spanje 1936 – 1939 en de ITF omdat we aandacht wilde besteden aan de vakbeweging.
Dit heeft hun blijkbaar geïnspireerd want enige tijd geleden werd door hun besloten om een brochure te laten maken over de Spaanse Burgeroorlog en de ITF. De brochure is uiteindelijk geschreven door Jim Jump van de IBMT. We zijn trots dat we tekst en fotomateriaal hebben kunnen aanleveren voor deze brochure (die ook op de tentoonstelling is gebruikt). Jongstleden maandag is de brochure gelanceerd op de Wereld Weg en Spoorwegen Conferentie van de ITF in Brussel
De brochure is vrij verkrijgbaar in vier talen (Spaans, Engels, Frans en Duits).

Of klik op deze link voor de Engelse versie.

Zie ook onderstaand persbericht van de ITF.

¡No pasarán! De ITF en de Spaanse Burgeroorlog

De globale vakbondsfederatie ITF (International Transport Workers ‘Federation) publiceert vandaag een geïllustreerd boekje die vertelt over de strijd van de organisatie om de rechtmatige Republiek te ondersteunen tijdens de Spaanse Burgeroorlog, en hoe de lessen die het daar heeft geleerd het mogelijk maakte om samen te werken met de geallieerde inlichtingendiensten om te vechten tegen het nazisme in de Tweede Wereldoorlog.
Het vertelt het inspirerende verhaal van hoe de ITF en de vakbonden geld inzamelde om hulp te sturen naar Spanje, ambulances schonk, getracht werd om leveringen aan de rebellen van Franco te verhinderen en zelfs, volgens een rapport, een eenheid stichtte om samen met de milities te vechten om zich te verzetten tegen de militaire machtsovername.

¡No pasarán! De ITF en de strijd tegen het fascisme is te downloaden in verschillende talen op:
Engels: https://goo.gl/MxZY17
Frans: https://goo.gl/NJ1jZe
Duits: https://goo.gl/t5J9nb
Spaans: https://goo.gl/hltZO9

Het boekje is geschreven door Jim Jump, secretaris van de Internationale Brigade Memorial Trust, wiens moeder een van de verzorgers was die kinderen begeleiden die geëvacueerd werden uit Bilbao op het schip Habana in 1937. Zijn vader ontmoette haar als vrijwilliger in het kamp in Engeland, waar velen aanvankelijk gehuisvest werden. Daarna trad hij in dienst van het Britse Bataljon van de Internationale Brigades waar hij geroemd werd voor zijn moed als lid van de machine-geweer compagnie van het bataljon tijdens de Slag om de Ebro in de zomer van 1938.

ITF generaal-secretaris Steve Cotton gaf als commentaar: “De strijd tegen het fascisme en nazisme, was de grote strijd om leven en dood in de jaren 1930 en ’40, maar het is nog steeds actueel. Die ideologieën zijn de antithese van alles waarin wij als vakbondmensen in geloven en waar we een voortdurende plicht hebben om voor te vechten. Dat wij dat doen  in de voetsporen van de generatie die in dit boekje worden genoemd maakt ons klein.

ITF president Paddy Crumlin verklaarde: “De Spaanse Burgeroorlog was de voorbode van de grote existentiële strijd van de vorige-eeuw. Deze nieuwe publicatie vertelt een bijna vergeten verhaal van het aandeel dat de internationale vervoer-vakbonden daarin hadden en de werknemers die ware solidariteit toonde met degenen die zich verzette tegen het gedrocht wat nazisme was. “

“¡No pasarán! De ITF en de strijd tegen het fascisme”  wordt gelanceerd op de ITF Weg en Spoor conferentie die vandaag begint in Brussel – Alle details van dit evenement zijn te zien op goo.gl/R7W96r

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: