Hollywood helpt Spanje

Een reactie plaatsen

12 maart 2015 door spanje3639

StarsForSpain

De opkomst van het fascisme in Europa overtuigde veel Amerikanen dat ze moesten optreden en steun moesten bieden aan de Spaanse Republiek. Er is veel geschreven over de burgeroorlog zelf en de internationale vrijwilligers, maar het verhaal hoe hulpverlening in Amerika zelf werd gecoördineerd is minder bekend.

P125

Er werden veel politieke campagnes gevoerd voor steun aan de Spaanse Republiek. De deelnemers aan deze campagnes hadden verschillende politieke overtuigingen (waaronder liberalen, anarchisten, socialisten en communisten) met zeer verschillende opvattingen over wat het fascisme was.  Met werkstakingen, fondsenwerving en ambulance tours, werd getracht de politieke discussie te verschuiven en weg te voeren van het isolationistische denken en in de richting van actieve hulp voor de Republiek te brengen.

 

Otto Katz

Otto Katz

Een van de belangrijkste actievoerende organisaties was de Hollywood Anti-Nazi League (HANL). Deze werd in 1936 opgericht in Los Angeles door Otto Katz, een naaste medewerker van Willi Münzenberg, in samenwerking met Duitse vluchtelingen zoals Fritz Lang, Billy Wilder, Ernst Lubitsch, Marlene Dietrich. De organisatie had als doel om de leden van de Amerikaanse filmindustrie te organiseren en zich te verzetten tegen het fascisme en nazisme. Otto Katz slaagde erin om de grootste filmsterren, zoals Greta Garbo en Charlie Chaplin te mobiliseren. De HANL wist duizenden leden te werven, publiceerden eigen kranten (Hollywood Now en de Hollywood Anti-Nazi News) en had daarnaast ook nog eigen radioprogramma’s.

Meer informatie is te vinden in:

The nine lives of Otto Katz, Jonathan Milles

American Relief Aid and the Spanish Civil War, Eric R. Smith

AmericanReliefAidSCWNineLives

 

 Printversie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: