Rivesaltes

2

16 maart 2015 door spanje3639

CampdeRivesAltes1

Onlangs heeft de president van het Franse district Languedoc-Roussillon, Damien Alary, het ontwerp van de gedenkplaats Camp de Rivesaltes gepresenteerd aan het Franse parlement,  de Assemblée Nationale.

Het kamp Rivesaltes werd gebruikt als een detentiecentrum tijdens opeenvolgende conflicten in de 20e eeuw; zoals de Spaanse republikeinen vluchtelingen (civiel en militair) in 1939 en de joodse gevangenen onder Vichy-Frankrijk.

Het kamp is gelegen in de Pyrénées Orientales in Zuid-Frankrijk. Rudy Ricciotti, architect van het gedenkteken, zegt over de 200 meter lange betonnen monoliet, ‘het is zonder ramen, en de enige mogelijkheid om naar buiten te kijken is door een blik naar de hemel op te slaan. Het wordt begraven in de grond als of het zich wil verontschuldigen om daar te zijn, en tegelijkertijd, gegeven de massa en de omvang creëert het de onmogelijkheid om vergeten te worden.”

Het centrum zal 1000m2 besteden aan de permanente tentoonstelling, met een sterke didactische aandacht, verder is er een tijdelijke tentoonstellingsruimte, een auditorium en een documentatiecentrum. ‘Het monument heeft een diepe humanistische dimensie,’ zei Alary, ‘Om over zulke vlekken in onze geschiedenis te zeggen Nooit meer is niet genoeg. Herdenken heeft alleen zin als het wordt overgebracht. Ik dring er bij u op aan om deze plaats te bezoeken, zodat we dan er allemaal een gesprek over kunnen voeren.’

De opening zal in September 2015 plaatsvinden.

bron: FranceToday

CampdeRivesAltes2

 

2 thoughts on “Rivesaltes

 1. kloosvins schreef:

  Memorial museum Camp de Rivesaltes wordt nu officieel op 16 oktober 2015 geopend.

  Like

 2. w van buuren schreef:

  In 2010 heb ik foto,s genomen van camp joffre ben deze helaas kwijtgeraakt , camp was in desolate toestand .Binnenkort ga ik museum bezoeken en hoop nog wat oude foto,s terug
  te vinden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: