Internationaal nieuws

Een reactie plaatsen

11 december 2017 door spanje3639

Op vele plaatsen zijn er internationaal regelmatig verschillende activiteiten met betrekking tot Spanjestrijders en -vrijwilligers, Spaanse Burgeroorlog en het Franco regime.

Dit keer enkele berichten uit Frankrijk, Spanje en Zweden.

Duidelijk is dat deze onderwerpen nog steeds aandacht hebben.

FRANKRIJK: ACER, LES AMIS DES COMBATTANT EN ESPAGNE REPUBLICAINE

U wordt vriendelijk verzocht de “Henri Rol-Tanguy-prijs” 2016 en 2017 bij te wonen.

Vrijdag 15 december 2017 om 18.00 uur

op 94, rue Jean-Pierre Timbaud (kamer Jean Borne) – Parijs 11e

Deze prijs is bedoeld om een academisch proefschrift te belonen waarvan het onderzoeksthema zich concentreert op de Spaanse oorlog (1936-1939), de geschiedenis van internationale vrijwilligers en de uitdrukking van internationale solidariteit ten dienste van de Spaanse Republiek, en de historische herinnering aan dit conflict.

De prijs voor 2016 is toegekend aan Nils Renard onder begeleiding van mevrouw Hidiroglou (Parijs 1 – Sorbonne), “De inzet van Joodse vrijwilligers in Spanje tijdens de Spaanse Republiek: herinneringen en representaies 1936-2014

De prijs voor 2017 is toegekend aan Stéphane Pasqualini voor zijn proefschrift onder leiding van mevrouw Renaudet (Universiteit Aix-Marseille): “Franquistische massagraven: forensische / juridische expertise procedures bij de opgravingen van vermisten van de Spaanse burgeroorlog

Samenstelling van de jury onder leiding van François Godicheau, hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de Universiteit van Toulouse Jean Jaurès:

Jean-François Berdah (Universiteit Toulouse Jean Jaurès), Jean-François Carcelen (Universiteit Montpellier), Robert Coale (Universiteit Rouen), Guy Krivopissko (voormalig directeur MRN), Natacha Lillo (Universiteit Paris Diderot), Edouard Sill (historicus), Rémi Skoutelsky (historicus), Ramon Chicharro (ACER), Bruno Belliot (ACER)

 

SPANJE: AABI, ASOCIACION DE AMIGOS DE LAS BRIGADAS INTERNACIONALES

Afgelopen zaterdag, 2 december, werd een eerbetoon gebracht aan de Russische vrijwilliger Mamsurov, adviseur van de raad van defensie en promotor van de republikeinse guerrillastrijders die tegen de fascistische achterhoede vochten. Het was een eenvoudige ceremonie waarin de organisaties herinnerden aan zij die dienden en opriepen om de strijd voor Republikeinse waarden voort te zetten.

Herdenking Mamsurov

De vrouw van oud-Interbrigadist Virgilio Fernandez melde ons dat hij met genoegen terug dacht aan zijn bezoek aan Madrdid en zich aangemoedigd voelt om in maart terug te keren naar Spanje. Er zijn twee redenen: de waarschijnlijke opening van een monument voor de Internationale Brigades in Caspe (Virgilio is een van de weinige overlevenden van die strijd) en de presentatie van zijn biografie geschreven door José Manuel Pedrosa, een professor aan de Universiteit van Alcala de Henares. Virgilio wordt 99 op 26 december en we wensen hem vele en gelukkige jaren.

Twee namen van leden van de Interantionale Brigades zijn de afgelopen dagen in de media verschenen: de Fin Paavo Koskinen (“Gunnar Ebb”, de laatste bevelhebber van het Mackenzie-Papineau Bataljon) en de Oostenrijkse Rudolf Friemel. De eerste verschijnt in het kader van de tentoonstelling 100 objecten uit Finland die te zien zijn in het Nationale Museum van Decoratieve Kunsten in Madrid.

De tweede is aanwezig in de tentoonstelling over het vernietigingskamp Auschwitz dat wordt tentoongesteld in het Canal Art Centre in Madrid.

In het verlengde hiervan zal een Internationale conferentie in Wenen gehouden worden over de Oostenrijkse vrijwilligers waarin het boek Camaradas: ÖsterreicherInnen im Spanischen Bürgerkrieg wordt gepresenteerd door onze collega Georg Pichler. De tentoonstelling El Cielo de España zal in Wenen worden geopend, en zal tot mei te bezichtigen zijn

Tot besluit: dinsdag 12 december om 18.30 uur zal met AMESDE de documentaire Diary of the Spanish Civil War, over de Deense vrijwilligers, worden vertoond. Het zal worden gepresenteerd door onze collega Tristan Fleerkate in de bibliotheek Valdecilla (Calle Noviciado 3).

 

ZWEDEN: SPANIEN FRIVILLIGAS VANNER

Begin december, zondag de 3de, werd in Bio Roy in Göteborg de bekroonde documentaire van Mari Carmen España “Einde van de stilte” getoond, gevolgd door een bespreking van de geschiedenis van Spanje en de situatie in Catalonië vandaag. Daarnaast werden er liedjes uit de Spaanse Burgeroorlog gespeeld.

Documentaire van Mari Carmen

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: