Presentatie SIDBRINT in Amsterdam

Een reactie plaatsen

13 juni 2017 door spanje3639

 

 

Beste mensen,

Op vrijdag 30 juni om 14.00 uur wordt in het Internationaal Instituut Sociale Geschiedenis (Cruquiusweg 31, 1019 AT Amsterdam) een presentatie gehouden over SIDBRINT, een internationale database van vrijwilligers in de Spaanse Burgeroorlog. Twee medewerkers, Lidia Martinez en Lourdes Pradez van de Universiteit van Barcelona zullen (in het Engels) vertellen over dit project.

Meer over het project is te vinden op de volgende website:

http://sidbrint.ub.edu/en

U bent van harte uitgenodigd. De toegang is gratis, maar wel graag aanmelden voor 22 juni bij:

Ulla Langkau-Alex (ula@iisg.nl) of Eric de Ruijter (edr@iisg.nl).

 

Stichting Spanje 1936-1939 wil mensen aanmoedigen om kennis te maken van dit internationale ambitieuze project en met direct betrokkenen van dit project.

===

SIDBRINT is het acroniem voor “Sistema d’Informació Digital sobre les Brigades Internacionals” (Digitaal Informatiesysteem van de Internationale Brigades). Dit portaal is ontwikkeld als een onderzoeksproject (2010-2013) en gefinancierd door het Ministerie van Wetenschap en Innovatie (HAR2010-20983). Het hoofddoel is de digitalisering van het historische geheugen van de Spaanse Burgeroorlog, de Spanjestrijders en de Internationale Brigades.

De onderling verbonden databases die in SIDBRINT zijn opgenomen, behandelen de hele menselijke en documentaire dimensie van de Spanjestrijders en de Internationale Brigades van de Spaanse Burgeroorlog. Het ontwerp van de informatievelden is gebaseerd op historiografische, documentaire en technologische eisen die ervoor zorgen dat het daaropvolgende doel wordt gerealiseerd.

Deze website biedt zijn inhoud in 8 talen (Baskisch, Catalaans, Engels, Frans, Galicisch, Duits, Italiaans en Spaans). Inhoud van deze website wordt regelmatig gepubliceerd door 33 onderzoekers van 9 universiteiten in Spanje en twee in Europa, en vanaf het jaar 2014 is het online voor het grote publiek. In de volgende fase van het project wordt gepland om de technologie en semantiek te implementeren voor multidimensionale zoekopdrachten door ontologieën.

SIDBRINT volgt de richtlijnen van het “Semantic Web Advanced Development for Europe (SWAD-Europa)”. Raadpleeg, blader, kijk en luister naar de documentaire bronnen, de webbronnen en de digitale collecties die beschikbaar zijn in de archieven, bibliotheken en privécollecties die betrekking hebben op een uniek fenomeen in de geschiedenis: de Spanjestrijders en de Internationale Brigades van de Spaanse Burgeroorlog.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: