Herdenkingsmars Slag van Brunete 2017
Een reactie plaatsen12 juni 2017 door spanje3639

Op zaterdag 1 juli houdt de vereniging Brunete en la Memoria een herdenkingsmars naar aanleiding van de 80ste verjaardag van de slag om Brunete. Dit jaar wordt speciaal Gerda Taro herdacht, op de plek waar zij verongelukte.
De meeste inwoners van Villanueva de la Cañada zijn zeer conservatief en willen eigenlijk dat er geen aandacht aan deze slag wordt besteedt.
De burgemeester van Villanueva de la Cañada (Luis Partida – PP), is sinds 1979 aan de macht is, vond het een slecht idee.
De veldslag, zou één van de zwaarste uit de burgeroorlog worden. Er gingen zo’n 17.000 Nationalistische manschappen verloren en aan Republikeinse zijde vielen er 20.000 slachtoffers.
Een van de organisatoren, Sven Tuytens, legt ons het volgende uit.
“Na het tot staan brengen van de troepen van generaal Franco bij Guadalajara, kozen de Republikeinen voor het oosten van Madrid om zelf in het offensief te gaan. Een korps onder leiding van generaal Juan Modesto en één onder leiding van generaal Enrique Jurado vielen op 6 juli 1937 aan in de richting van het dorp Brunete. De leiding van deze uit 85.000 man, 300 vliegtuigen en 130 tanks bestaande legermacht viel onder generaal José Miaja.
De 11de Divisie onder leiding van generaal Enrique Lister, leidde de aanval en nam al snel Brunete in. Franco zag zich op 8 juli gedwongen om versterkingen vanuit het noorden, naar het front bij Brunete te zenden. Na korte tijd Brunete en enkele omringende dorpen te hebben bezet, werden de Republikeinen echter door troepen onder leiding van generaal José Varela weer teruggedrongen. Franco zette voor deze operatie maar liefst 31 bataljons, 7 artilleriebatterijen en het Condor Legioen in.“
In het boek ‘Nederlanders onder commando van Hollander Piet in Spanje’ uit 1939 wordt vermeld wat drie Nederlandse Spanjestrijders, Arie Poelgeest, Cor de Man en Herman van de Hamer, hun is overkomen.
Gerda Taro wordt vaak beschouwd als de eerste vrouw die als oorlogsfotografe werkte. Samen met de bekende fotograaf Robert Capa trok zij naar Spanje en sloot zij zich aan bij de Republikeinen bij het uitbreken van de burgeroorlog in 1936. Door een ongeluk kwam zij om het leven bij de slag van Brunete. Ze werd begraven op het Parijse kerkhof Père Lachaise.

Gerda Taro