Antifa Hamburg havenevenement 2017

Een reactie plaatsen

22 mei 2017 door spanje3639

Afgelopen weekend is in Hamburg voor de zevende keer het anti-fascistisch havenevenement Wolf Hoffmann gehouden. Dit evenement besteed speciaal aandacht aan de steun van zeevarenden en de havenarbeiders aan de Spaanse republiek gedurende de periode 1936 – 1939.

De deelnemers van dit event kwamen dit jaar uit de Verenigde Staten, Noord-Ierland, Engeland, Finland, Zweden, Nederland en Duitsland.

De eerste avond werd er een presentatie gegeven over het boek Frauen und der Spanischen Krieg 1936 – 1939. Een uniek boek waar in gepoogd is een zo volledig mogelijk overzicht te geven over vrouwelijke vrijwilligers in de Spaanse Burgeroorlog en hun actieve rol in de verdediging van de Spaanse Republiek uit alle betrokken landen. Er werd een bloemlezing uit dit boek gegeven en de bijeenkomst, in een Duits vakbondsgebouw, had een hoge opkomst.

De volgende ochtend werd er in de Hamburgse binnenstad een demonstratie gehouden om aandacht te vragen voor het bombardement van Guernica en de relatie met Hamburg, de stad waar vanuit het Condor Legioen vertrok. Het Condor Legioen heeft tijdens de Spaanse Burgeroorlog vele malen de Spaanse burgerbevolking gebombardeerd. Vele van de officieren die aan deze oorlogsmisdaden deelnamen, en zich ook gedurende de Tweede Wereldoorlog niet onbetuigd lieten, verkregen na de Tweede Wereldoorlog hoge posities in het Duitse leger. Misdaad loont blijkbaar.

In het middag- en avondprogramma was er een gevarieerd programma van presentaties over Hamburgse Spanjestrijders en de Hamburgse havenarbeiders, in hun verzet tegen het Hitler regime en de steun aan de Spaanse Republiek, korte toespraken van buitenlandse deelnemers, en een aantal documentaires over Spanjestrijders uit Finland en Denemarken en het verzet tegen het Franco regime vanuit Zweden. Daarnaast was er een presentatie van een jongerenbeweging over de actuele situatie in Hamburg met betrekking tot rechts-extremisten en neo-fascisten en het verzet daartegen.

De zondagochtend gaf de mogelijkheid om te kiezen tussen een presentatie over de verzetsgroep van Bernhard Bästlein (Bästlein-Jacob-Abshagen-Gruppe) in het Ernst Thälmann museum of een bezoek aan Bullenhuser Damm, de plek waar kinderen waren vermoord die slachtoffer waren geworden van medische experimenten door de SS.

De middag werd geëindigd met een rondvaart door Hamburg waarin de Spaanse Burgeroorlog en het Hamburgse verzet aanbod kwamen. Daarnaast werd er een korte herdenking gehouden voor deze gevallen Hamburgse verzetsstrijders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: