Bericht uit Warschau

Een reactie plaatsen

17 mei 2017 door spanje3639

Bericht uit Polen over het in ere houden van de herinnering aan de Poolse vrijwilligers die tegen het fascisme in Spanje hebben gestreden.

===

 

Beste vrienden,
Dąbrowski Brigade Straat, genoemd naar de Poolse vrijwilligers van de Internationale Brigades, blijft in Warschau! Zoals u weet, als gevolg van de “ontmanteling” van de straatnamen in Polen (dat wil zeggen de verwijdering van alle benamingen die als links gekwalificeerd zijn, en behandeld worden als het “relict” van de periode van socialistisch-realisme in Polen, en het opleggen van een extreem-rechts historisch beleid door de overheid) werden plannen gemaakt om  dergelijke herinneringen en herdenkingen aan Poolse vrijwilligers te ontnemen. We hebben al vele maanden gestreden voor het behoud van deze naam. Nu hebben we dit doel bereikt ook dankzij uw hulp. We weten dat er veel brieven naar de raadsleden van Warschau uit het buitenland zijn verzonden, we hebben ook veel uitdrukkingen van solidariteit en steun ontvangen van u. Als gevolg daarvan besloten de raadsleden in Warschau de naam van de straat intact te houden. Het is ons gemeenschappelijk succes.

We zijn ons ervan bewust dat de centrale autoriteiten zullen streven naar het veranderen van alle namen die niet voldoen aan de criteria van de rechtse visie van de geschiedenis en proberen hun eigen richtlijnen op te leggen aan lokale overheden. Dit kan in september gebeuren – misschien wordt dan de naam van de Dąbrowski Brigade straat weer bedreigd. Vandaag hebben we echter onze eerste overwinning behaald! We zullen onze inspanningen voortzetten om de Poolse vrijwilligers te herinneren en te herdenken. Rond 17 juli plannen we een bijeenkomst om de Poolse vrijwilligers van de Internationale Brigades in Warschau te herdenken. Wij zullen u op de hoogte stellen van de details zodra ze beschikbaar zijn.

We herinneren het verleden, we vechten voor de toekomst!
No pasaran!

Inicjatywa Łapy precz od ulicy Dąbrowszczaków (Initiatief handen af van  Dabrowszczacy Straat)

https://www.facebook.com/Bohaterowie1936/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: