Een verzoek aan Oud-Spanjestrijders

Een reactie plaatsen

12 december 2016 door spanje3639

Verscheidene vrijwilligers die naar Spanje gingen kwamen niet meer terug en zijn spoorloos verdwenen. Onderstaand een oproep van een moeder van een van de vermisten in Het Volksdagblad van 3 juni 1939.

Het betreft Arnoldus Hoogland 19 oktober 1912 te Nijmegen, zoon van Johannes Hoogland en  Anna Hendrika Arentsen.

Een verzoek aan Oud-Spanjestrijders

  De weduwe Hoogland, uit Nijmegen, verzoekt ons opname van het volgende: Antwoorden daarop kunnen aan de redactie van “Het Volksdagblad” worden gericht.

  Beste kameraden. Bij dezen wend ik mij tot jullie om inlichtingen aangaande mijn zoon Arnold Hoogland, die in ’37 als vrijwilliger naar Spanje ging, en die tot heden nog niet is teruggekomen. Een tijdlang heeft hij mij geregeld geschreven en wel steeds vanuit Albacete. Zijn laatste brief ontving ik op 8 april 1938. Sindsdien heb ik niets meer van hem vernomen. Mijn zoon was kanonnier, ook is hij ziekendrager geweest. Op mijn aanvragen bij alle mogelijke autoriteiten naar het lot van mijn zoon, heb ik geen enkel positief antwoord kunnen ontvangen.

  De minister van Buitenlandse Zaken deelde mij mede, dat zijn naam niet voorkomt op de lijst der krijgsgevangenen van Franco. Misschien is hij dan ook wel gesneuveld. Daar ik echter nergens een officiele bevestiging van zijn dood kan verkrijgen, en toch gaarne zekerheid omtrent zijn lot zou willen hebben, wend ik mij tot diegenen van jullie, die mijn zoon hebben gekend, met de dringende bede, mij mede te willen delen, wat er van hem geworden is.

hooglandvermisthetvolksdagblad03061939

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: