Nieuwsflits: Ontmoeting bij Brunete

1

5 juli 2016 door spanje3639

Zonen van oud-Spanjestrijders ontmoeten elkaar in Spanje.
Piet van den Hamer & Geert van Poelgeest_Quijorna 2-6-2016
 

Deze zomer is het 80 jaar geleden dat de Spaanse Burgeroorlog begon (1936-39). Uit Nederland hebben 700 Nederlanders meegevochten, 350 kwamen terug. In juli 1937 vindt de Slag bij Brunete, ten westen van Madrid, plaats. Arie van Poelgeest uit Amsterdam en Herman van den Hamer uit Rotterdam vechten zij aan zij in de 11de Internationale Brigade die het dorpje Quijorna moet innemen.

79 jaar later, op zaterdag 2 juli 2016, tijdens een jaarlijkse herdenkingswandeling ontmoeten de zoons van Arie en Herman elkaar voor het eerst.
Geert van Poelgeest : « Mijn vader overleed in 2000. Hij was geen prater en ik geen grote vrager. Als kind zongen we regelmatig fietsend van de volkstuin Tuinwijk naar huis in de tunnel menig strijdlied uit Spanje, onder andere de Thälmann-Kolonne. »
Toen dit verhaal aan de organisatoren van de herdenkingswandeling werd verteld besloten zij het lied bij het begin van de wandeling te zingen. Voor Geert was dit een complete verrassing en een bijzonder emotioneel moment. Hij zong uit volle borst mee.

Piet van den Hamer : « Mijn vader overleed in 1963. Als kind herinner ik mij dat hij op een huwelijksfeest, in de late uurtjes vroeg om ter plaatse te blijven slapen. ‘Net zoals in Spanje, toen sliepen we ook op de meest onverwachte plaatsen.’ »

RGASPI Opis 3_Delo 68 nr1 Quijorna 11de Intern. Brig. juli 1937
De Slag van Brunete was één van de belangrijkste veldslagen uit de Spaanse Burgeroorlog waarbij 120.000 strijders werden ingezet. 70.000 aan Republikeinse zijde en nog eens 50.000 aan de kant van de opstandelingen onder leiding van generaal Franco. Op 20 dagen tijd verloren beide zijden samen 40.000 strijders.

 

Cartel marcha Quijorna 2016De jaarlijkse herdenkingswandeling is een initiatief van de Spaanse verenigingen Brunete en la Memoria en de Los Amigos de las Brigadas Internacionales (AABI) met de bedoeling de herinnering levend te houden van deze verschrikkelijke gebeurtenis. Er waren ongeveer 100 deelnemers die onder een hitte van bijna 40 graden ongeveer 7,5 kilometer aflegden via de republikeinse posities in Quijorna, het dorp dat met de hulp van Nederlandse brigadisten werd ingenomen.
Er werden kogels en resten van een handgranaat gevonden en zullen binnenkort in de koffers van Geert en Piet naar Nederland worden meegenomen.
Na afloop is een delegatie van de deelnemers het museum van Brunete en la Memoria i.o. gaan bezoeken. De collectie bestaat uit kogels, inktpotjes, conserven, wapens, helmen en ander oorlogstuig dat de voorbije 15 jaar in de streek verzameld werd.

 

Voor Piet en Geert was dit een zeer emotionele ervaring omdat het landschap nauwelijks verschilde in vergelijking met 1937 en in dezelfde klimatologische omstandigheden.

 Sven Tuytens, Quijorna, 2016

Luister ook naar NPO Radio 1 Gemist:

Kijk terug: Nederlanders in de Spaanse burgeroorlog

One thought on “Nieuwsflits: Ontmoeting bij Brunete

  1. Sander van Bladel schreef:

    Bijzonder om te lezen! Vooral ook omdat dit de plek is waar Lambert Beekmans om het leven kwam. Opnieuw doe ik onderzoek naar deze en andere Tilburgse brigadisten. Meer informatie is welkom..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: