Kinderen tekenen de Spaanse Burgeroorlog

Een reactie plaatsen

18 juni 2016 door spanje3639

Dit jaar worden er in velen landen zoals Ierland, Engeland, Polen, Duitsland, Frankrijk, Spanje maar ook in de noordelijke landen van Europa tentoonstellingen en andere manifestaties gehouden over de Spaanse Burgeroorlog.

Hier een bericht uit België.

Kinderen tekenen de oorlog – tentoonstelling van kindertekeningen uit de Spaanse burgeroorlog. 5 – 30 juni café des Archiducs, Aartshertogenlaan, 72, 1170 Watermaal-Bosvoorde, België.

KinderenTekenenSpaanseBurgeroorlog

Kinderen zijn vaak de eerste slachtoffers van oorlog en geweld. Dat is nu, dat was ook tijdens de Spaanse Burgeroorlog, 80 jaar geleden. Meer dan 5.000 kinderen werden toen in België opgevangen, o.a. in de Floreal en de Logis.
Deze woon-coöperatieven zijn een monument in onze sociale geschiedenis: mensen verenigden zich in coöperatieven om hun recht op wonen, waar te maken. Zij zijn ook een bron van sociaal en politiek engagement, zoals de opvang van de Spaanse “ninos”, kinderen die de oorlog in hun land ontvluchtten of het verzet tegen het nazisme in de tweede wereldoorlog.
Met de tentoonstelling van kindertekeningen uit het archief van het AMSAB-Instituut voor sociale geschiedenis, willen de August Vermeylenkring en de PAC de herinnering aan het verleden terugbrengen in de Floreal en de Logis. Dankzij Luis Alvarez, het Centrum voor Lokale Geschiedenis en het IEV, tonen we ook affiches en prentkaarten uit die tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: