Spaanse Burgeroorlog manifestaties in Hamburg en Brussel

Een reactie plaatsen

4 juni 2016 door spanje3639

Hamburg

Voor de zesde jaar op rij werd in het weekend van 27 mei het anti-fascistisch havenevenement Wolf Hoffmann gehouden. Dit evenement besteed speciaal aandacht aan de steun van zeevarenden en de havenarbeiders aan de Spaanse republiek gedurende de periode 1936 – 1939.

De deelnemers van dit evenement kwamen dit jaar uit Ierland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland, Denemarken, VS, Rusland en Duitsland. Gedurende dit evenement werden in het Seemannsheim Hamburg presentaties gegeven en waren er muzikale optredens van verschillende muzikanten. In het Ernst Thalmann museum werd een presentatie gegeven over het leven van Edgar Andre.

Verder was er ook een rondvaart door de Hamburgse haven waar uitgebreid toelichting werd gegeven over de Duitse wapen en legertransporten vanuit Hamburg naar Spanje en de verzet en sabotageacties van de Hamburgse havenarbeiders en zeelieden.

In de Seamens Club Dukdalben werd onder de slogan ‘Bericht van de basis’ een uitgebreide presentatie geven over de berichten van verzetsactiviteiten van havenarbeiders in de Hamburgse haven en waren er presentaties uit Ierland en de VS.

Zondags werd de manifestatie afgesloten met een protestactie bij het beruchte fascistische monument bij Dammtor wat er nog altijd staat. Als protest had de Duitse organisatie een groot banier met de Interbrigadisten uit Hamburg die gesneuveld zijn over het fascistisch monument gehangen.

HambiurgAntifa2

HamburgAntifa1

Brussel

Afgelopen woensdag, 1 juni, was er in Brussel een goed bezocht klein symposium over de Spaanse Burgeroorlog georganiseerd door de instituten CegeSoma en Amsab met nieuwe bijdragen over Belgen in de Spaanse Burgeroorlog.

Er was een kort video-interview van Vincent Scheltiens (CegeSoma) met Alvin De Coninck zoon van Spanjestrijder, verzetsman en schrijver Albert De Coninck waarin werd in gegaan op het ontstaan en de betekenis van de Spaanse Burgeroorlog.

Boekpiet-akkermanVervolgens was er een boekpresentatie van Sven Tuytens en Rudi Van Doorslaer over het zojuist uitgekomen boek over Piet Akkerman. Een joods Antwerpse vakbondsleider die Spanjestrijder werd en ondanks zijn zeer jonge leeftijd politiek commissaris was van het bataljon André Marty.

In België is men ook druk aan het werk geweest om een inventaris op te maken wie vanuit België als vrijwilliger naar Spanje is gegaan. Op basis van het werk van Rudi Van Doorslaer heeft François Van Pelt nader onderzoek gedaan in de Kominternarchieven en is er nu een database beschikbaar gekomen van de Spanjestrijders die vanuit België kwamen. Deze database is om privacy redenen vooralsnog niet op Internet te raadplegen maar wel op het Cegesoma instituut in Brusssel. François van Pelt gaf een kort overzicht hoe de database is samengesteld aan de hand van enkele personen.

LES MAMÀS BELGUES A4Het symposium bevatte ook de Belgische première van de documentaire Las mamas belgas van Sven Tuytens. Het verteld het verhaal van de joodse vrijwilligers uit Antwerpen en Brussel die nar Spanje afreisden om daar als verpleegster te gaan werken in het grote hospitaal van Ontiniente. Dit hospitaal gefinancierd door de Socialistische Internationale en de Internationale Vakbondsfederatie werd het grootste en modernste hospitaal van Spanje.

In dit hospitaal hebben ook Nederlandse verpleegsters, zoals Trudel de Vries gewerkt.

De documentaire werd ingeleid door Geert van Goethem (directeur Amsab) die onder andere vertelde dat de première in Spanje zo succesvol was dat de documentaire twee keer vertoond moest worden en er wel 1000 bezoekers waren.

Eind juni zal in het tijdschrift Brood & Rozen onder de titel ‘Vrijwilligsters uit België’ een uitgebreid artikel over Las mamas belgas verschijnen.

De middag werd beëindigd met een discussie met Sven Tuytens en Rudi Van Doorslaer over de Spaanse Burgeroorlog, Memoria Historia, Piet Akkerman en de documentaire.

Zowel de documentaire, het boek en het artikel zijn zeer de moeite waard om te zien en te lezen. Ze geven een boeiend inzicht in de internationale arbeidersbeweging en ook de Nederlanders komen aanbod. Verder kon onze stichting met het recent door ons heruitgegeven boek van Nico Rost ‘Van het Spaanse vrijheidsfront’ een waardevolle bijdrage leveren aan de totstandkoming van het boek over Piet Akkerman. Wij konden de schrijvers er op wijzen dat het boek van Nico Rost namelijk een brief bevat gericht aan Lya Berger, de weduwe van Piet Akkerman die in 1937 gesneuveld is. Deze brief is nu opgenomen in het boek over Piet Akkerman.

Zie ook:

Herdenken in Spanje nog steeds een probleem

Trailer Las mamas belgas

Israël Piet Akkerman van Antwerpse vakbondsleider tot spanjestrijder van Rudi van Doorslaer en Sven Tuytens ISBN 9789090296845

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: