Jaarbijeenkomst

Een reactie plaatsen

20 oktober 2015 door spanje3639

Afgelopen weekend was er in Berlijn de jaarlijkse bijeenkomst van onze zusterorganisatie KFSR. Naast de Duitse leden waren er ook afgevaardigden aanwezig van de zusterorganisaties uit Frankrijk (ACER), Italië (AICVAS), Spanje (AABI), Tsjechië  en onze eigen stichting.

SieWerdenNichtAls eerste werd er een presentatie gegeven over de totstandkoming van het boek Sie werden nicht durchkommen, een boek met de biografieën van de Duitsers die naar Spanje zijn gegaan om de Republiek te helpen. Vervolgens gaven de verschillende organisaties presentaties over hun ideeën voor het aankomende jaar 2016 wanneer het 80 geleden is dat de Spaanse Burgeroorlog uitbrak maar ook 80 jaar geleden is dat de Internationale Brigade werd opgericht. Ook werd besproken hoe verder te gaan met het internationale project van een databank/kaart met monumenten en gedenkstenen aan diegene die de Spaanse Republiek hebben ondersteund.

Het is de bedoeling om eind oktober 2016 een gezamenlijke herdenkingsreis te houden. Dit internationaal initiatief zal gecoördineerd worden door de Spaanse zusterorganisatie AABI. Op dit moment liggen er twee alternatieven op tafel. Een zesdaagse variant Madrid – Albacete – Barcelona en een zevendaagse variant Madrid – Albacete – Gandesa – Barcelona. Meer informatie zal nog volgen maar het is nuttig om hier alvast rekening mee te houden als men wil meegaan.

’s Avonds werd de documentaire “La Nueve” vertoond. Het verteld het verhaal over de Spaanse Republikeinen die in 1939 Spanje waren ontvlucht en zich hadden aangesloten bij het Franse leger van generaal De Gaulle. De Spaanse legereenheid, la 9e compagnie, was de eerste geallieerde legereenheid die in 1944 Parijs binnentrok. Zij waren ook betrokken bij de verovering van het Adelaarsnest in Berchtesgaden.

Intocht Parijs Generaal De Gaulle met La Nueve

Intocht Parijs Generaal De Gaulle met La Nueve

De volgende dag werd er een bezoek afgelegd aan het museum Karlshorst waar de Duitsers op 8 Mei 1945 capituleerde en aan de gedenkplaats Treptow.

Het tweede dagdeel bestond uit presentaties over de gewapende strijd tegen het fascisme door Spanjestrijders  in de periode 1939 -1945.

De jaarlijkse bijeenkomst werd afgesloten met een herdenking bij het monument voor de Internationale Brigades in Friedrichshain, Berlijn. Hierbij werden redevoeringen gehouden door zowel een gezant van de Spaanse ambassade, Ignacio Sánchez de Lerín alswel een parlementslid van de Bundestag, Gesine Lötzsch, fractielid van Die Linke.

Berlijn2015KFSR

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: