De Lijst

Een reactie plaatsen

1 juni 2015 door spanje3639

Nadat in 1940 Nederland bezet werd liepen de oud-Spanjestrijders een groot risico dat zij vervolgd zouden worden. Zij waren immers een speciale groep van potentiële tegenstanders met militaire ervaring die al eerder tegen het fascisme gevochten hadden. Toen de Duitsers hun tegenstanders actief gingen vervolgen en gevangen zetten in kampen zoals Amersfoort, Vugth of de Duitse concentratiekampen werden Spanjestrijders bestempeld als Rotspanier.

Nu is het zo dat Duitsland al voor het uitbreken van de oorlog namenlijsten had opgesteld van personen die in geval van bezetting moesten worden opgespoord. Deze zogenaamde Sonderfahndungsliste waren opgesteld voor verschillende delen van Europa zoals Polen, de voormalige Sovjet-Unie, Groot-Brittannië en voor West-Europa (Zwitserland, Frankrijk en de Benelux). Deze laatste lijst staat bekend als Sonderfahndungsliste-West en bevat meer dan 12000 namen en is een boekwerk van 500 pagina’s die ook adressenlijsten en telefoonnummers van bedrijven en organisaties bevat.

Hoe deze lijst precies tot stand is gekomen is niet precies bekend maar wel is bekend dat eind 1939 de Reichssicherheitshauptamt (RSHA) de gegevens van de verschillende politie en inlichtingendiensten is gaan samenvoegen.

Het is dan ook de vraag of deze Sonderfahndungsliste gebruikt werd om Spanjestrijders op te sporen en te arresteren. De lijst kan geraadpleegd worden bij het SOMA instituut in Brussel. Wij hebben echter de Belgische onderzoeker Etienne Verhoeyen gevraagd om de lijst met de op dit moment bekende Nederlandse Spanjestrijders en -vrijwilligers te vergelijken met de Sonderfahndungsliste-West. Hieruit blijkt dat er maar één naam is die op beide lijsten voortkomt en dat is de naam van de schrijver en Spanjestrijder Jef Last.

 

Sonderfahndungsliste Polen

Sonderfahndungsliste Polen

Printversie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: