Eerbetoon aan de Internationale Brigades en de anti-Franco guerrilla

Een reactie plaatsen

19 april 2015 door spanje3639

Kloostra_9825

Oom Henk keerde niet terug.

Na het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog trokken de gebroeders Kloostra, Henk, Johan en Arie, en hun zwager Leen Triep in 1937, ieder voor zich, naar Spanje om zich aan te sluiten bij de Internationale Brigades. Johan, Arie en Leen Triep keerden terug naar Nederland, maar Henk niet.

Wat was er gebeurd met Henk? Het was een vraag die vele jaren onbeantwoord bleef voor de familie Kloostra ondanks al hun zoekwerk.

Ontdekking

Begin 2013 werd door onderzoek ontdekt dat vijf brigadisten van de 45e Divisie van de Republikeinse Internationale Brigades waren begraven op het kerkhof van San Esteban de Litera. Zij waren aan verschillende ziekten gestorven in het militair hospitaal. Dit onderzoek was uitgevoerd door de organisatie CELLIT (Centro de Estudios Literanos/Centre d’Estudis Lliterans).

Een van de leden van CELLIT, Sebastián Sagudo Blance, herkende de naam van een van de brigadisten, Klostra. De familienaam van zijn vriend Mario Kloostra. Hij vroeg aan zijn vriend of de naam Hendric Klostra de naam was van zijn oom waar hij vaak over verteld had. Tot vreugde van de familie was de laatste rustplaats van oom Henk eindelijk gevonden.

(Een korte documentaire over deze ontdekking is in september 2013 in het programma “Andere tijden” uitgezonden op televisie.)

De familie Kloostra vroeg vervolgens toestemming aan de gemeente van San Esteban de Litera om een gedenkplaat te plaatsen op het graf met de stoffelijke resten van Hendrik Kloostra en zijn vier metgezellen Eliseo Carola Castelló, Salvador Cabreras, Dionisio Giménez y Ramón Altas.

Weken later en bij nader onderzoek, ontdekte CELLIT dat op dezelfde begraafplaats ook Narciso Villellas uit Alquézar (Huesca) begraven was. Narciso was de laatste leider van guerrillaorganisatie Agrupación Guerrillera del Alto Aragón (AGAA) en lid van de Communistische Partij van Spanje. Hij stierf op 7 december 1948 tijdens een schermutseling met de Guardia Cvil in het district van San Esteban de Litera.

Na deze ontdekking, nam Sebastián Sagudo contact op met de PCE Aragon en werd besloten om ook voor Narciso Villellas een gedenksteen te plaatsen en een gezamenlijk evenement te organiseren. En, wat beter dan deze mannen te eren op de dag van de viering van de proclamatie van de Tweede Spaanse Republiek, 14 april. Zij allen gaven hun leven om de Republiek te verdedigen.

Onthulling

Vorige week zondag werd een gezamenlijk evenement gehouden op het kerkhof van San Esteban de Litera. De onthulling van de twee gedenkstenen trok veel belangstelling in de regio. Onder de belangstellenden van het evenement, georganiseerd door de organisatieKloostra_9812Ateneo Republicano de Binéfar, waren familieleden van Hendrik Kloostra (afkomstig uit Frankrijk en Nederland); de secretaris-generaal van de PCE van Aragon, Alberto Cubero; de voorzitter van Terre de Fraternité, Guy Saurat; Vice President Foro por la Memoria Javier Ruiz; de bekende en de historicus Felix Tundidor (gespecialiseerd in onderzoek naar Franco repressie). Onder de aanwezigen waren ook Miguel Aso van IU (Izquierda Unida) parlementslid in de Cortes van Aragon, en Don Ricardo Capella, consul-generaal van Venezuela en zoon van verbannen Spaanse republikeinen.

Kloostra_9820

Narciso Villellas

Printversie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: