Straatnaam

Een reactie plaatsen

16 april 2015 door spanje3639

Van de website Rheden Nieuws

VELP – Donderdag 16 april om 19.30 uur onthult locoburgemeester Nicole Olland een straatnaambord ter ere van de Velpse verzetsman Dirk van der Voort.

‘Dirk van der Voort heeft zich gedurende zijn leven op twee terreinen actief betoond: in de politiek en in het verzet tegen de Duitsers’, schrijft oud-wethouder A.A. Winterink (PvdA) in oktober 1971 na het overlijden van Dirk van der Voort in de Velpsche Courant. “Dirk van der Voort maakte voor het eerst kennis met de Duitse gevangenissen in 1917, toen hij daar met zijn vader in de mijnen werkte. Hij werd gearresteerd omdat hij een pakje shag over het prikkeldraad gooide naar gevangen dienstweigeraars. In 1927 kwam hij terug naar Velp. Hij sloot zich aan bij de afdeling van de SDAP en het NVV. Uit ideologische overwegingen ging Derk in 1933 over naar de Communistische Partij.”

Omdat hij midden jaren dertig mee vocht in de Spaanse Burgeroorlog raakte hij zijn Nederlanderschap kwijt. Eind jaren dertig is Van der Voort behulpzaam bij het onderbrengen van gevluchte Duitse Joden. Soms neemt hij hen tijdelijk op bij zich thuis in de Beltjeshofstraat. En hij schrijft en verspreidt pamfletten tegen het opkomend Nationaal Socialisme.

“Reeds in oktober 1940 werd Van der Voort door de SD gearresteerd”, schrijft oud-wethouder Winterink in 1971. “Na een spoedige vrijlating bemoeide hij zich intensief met de illegaliteit. Hij werd commandant van een LKP groep die in de Gelderse Vallei opereerde.”

Zie verder

http://rheden.nieuws.nl/nieuws/51211/moedig-communist-krijgt-straatnaambord-in-velp/

 

Printversie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: