De Spaanse Collectie
Een reactie plaatsen1 maart 2015 door spanje3639
In Londen staat het Marx House. In 1909 werd dit huis geheel bezet door de The Twentieth Century Press. Zij was een uitgeverij die verschillende werken van Marx en Engels als eerste in het Engels uitgaf.
Lenin die als balling in Londen leefde, werkte in dit gebouw vanaf April 1902 tot Mei 1903. Daarin deelde hij het kantoor van Harry Quelch, de directeur van de The Twentieth Century Press. Vanuit deze locatie werd het tijdschrift ISKRA (De Vonk) geredigeerd en gedrukt om vervolgens naar Rusland te worden gesmokkeld.
In 1933, op de vijftigste verjaardag van de dood van Karl Marx, kwam een delegatie bijeen, bestaande uit vakbondsmensen, en leden van de LabourParty en de Communistische Partij, en vertegenwoordigers van de Labour Research Department en Martin Lawrence Publishers Ltd, voor het opzetten van een permanente gedenkteken voor Marx. Het was hetzelfde jaar dat de Nazi’s in Duitsland boeken verbranden. In deze omstandigheden werd besloten dat het meest geschikte gedenkteken een bibliotheek zou zijn. Datzelfde jaar werd de Marx Memorial Library and Workers School opgericht op 37 bis Clerkenwell Green.
Het Marx House is ook nauw verbonden met de Spaanse Burgeroorlog. Vele solidariteit conferenties en ‘Aid Spain’ bijeenkomsten werden hier gehouden.
Tegenwoordig is hier ook de Spaanse Collectie gehuisvest, een uitgebreide verzameling van documenten over de Spaanse Burgeroorlog en de Internationale Brigades. Sinds kort is er ook een online digitale catalogus van deze collectie beschikbaar: The Spanish Collection. Hierin zijn ook gegevens van Nederlandse Spanjestrijders terug te vinden.
In de achtertuin van het Marx House staat een standbeeld ter herdenking van vier drukkers die als Interbrigadist zijn gesneuveld in Spanje.