Xanthi

Een reactie plaatsen

17 februari 2015 door spanje3639

OnthullingMansurov_Xanthi

Gisteren is in de stad Fuenlabrada in Parque de la Solidaridad het standbeeld van generaal Mansurov onthuld.

Xanthi_monumentHaji Umar Dzhiorovich Mansurov, ook wel bekend als kolonel Xanthi, was politiek adviseur van Buenaventura Durruti en militair adviseur van het Republikeinse leger gedurende de Spaanse Burgeroorlog. Hij gaf ook leiding aan een speciaal detachment commando’s “Cuerpo 14” die sabotage acties achter de vijandelijke linies uitvoerden. Hij was voor Ernest Hemingway een inspiratiebron om een van de hoofdpersonen van het boek “Voor wie de klok luidt vorm te geven.

Mansurov, geboren op 15 september 1903 in een klein Xanthi2dorpje in de Kaukasus, trad al op vijftienjarige leeftijd tot het Rode Leger toe en was betrokken bij vier oorlogen; de Burgeroorlog (1918-1921), de Spaanse Burgeroorlog, de Winteroorlog (1939-1940) en de Tweede Wereldoorlog. Hij ontving vele onderscheidingen waaronder in 1945 “Held van de Sovjet Unie”.

Het monument is toestand gekomen dankzij de inspanningen van de twee verenigingen die zich bezig houden met het herstel van het historisch geheugen ( la memoria histórica), Archivo Guerra y Exilio (AGE) uit Spanje en de culturele organisatie Azanbék uit Noord-Ossetië. Bij de onthulling was een speciale delegatie van de republiek Ossetië aanwezig onder leiding van de minister president van de republiek, Teimuraz Mansurov, die deelnam als vertegenwoordiger van de republiek, maar ook als een vertegenwoordiger van de familie. Verder was ook de Russische ambassadeur Yury Korchagin aanwezig alsmede de Russische onder-minister van Buitenlandse Zaken Alexey Meshkov.

Xanthi3

 

Printversie 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: