Een verkeerde vergelijking

Een reactie plaatsen

17 januari 2015 door spanje3639

Burgeroorlog_GArntz
In discussies over de huidige ontwikkelingen in het Midden-Oosten waarin jonge mannen en vrouwen afreizen naar Syrië en andere door oorlog verscheurde landen in Noord Afrika en het Midden Oosten, om daar Islamitische en Jihadistische groepen te steunen in hun strijd, wordt nog wel eens een vergelijking gemaakt met de Spaanse Burgeroorlog. Ook toen reisden jonge mensen af naar een land in oorlog.
Maar is deze vergelijking terecht? Deze vergelijking wordt niet alleen in ons land gemaakt maar ook in andere landen zoals Engeland. Een uitzending op BBC 4 waarin deze vergelijking ook werd gemaakt leidde tot veel discussie. Een aantal argumenten die tegen deze vergelijking werden gemaakt, is terug te lezen in de laatste nieuwsbrief van de IBMT willen we graag met u delen. Het commentaar dat geleverd werd door John Corcoran op de IBMT Facebook pagina kreeg de meeste bijval.
“De Spanjevrijwilligers vochten voor democratische rechten, gelijkheid en vooruitgang. Zij vochten niet voor de oprichting van een middeleeuws theocratisch systeem dat openlijk democratie minacht en vrouwen en niet-Moslims veroordeelt tot een permanente vazalstatus of slavernij, en vooruitgang hindert door een inherente en virulente haat tegen educatie en culturele expressie als deze niet is goedgekeurd door een Islamitische Gedachten Politie.”
“Elk poging om anti-fascistische Interbrigadisten gelijk te stellen aan islamitische salafisten is grotesk”. “De op verschillende plaatsen in Europa gerecruteerde islamisten hebben veel meer gemeen met de verschillende fascistische vrijwilligers die meevochten aan de zijde van Franco, die evenals deze moderne islamisten vochten om een theocratisch, reactionair, anti-democratisch regime te creëren waarin ongelijkheid diep verankerd was.”
“De bataljons van de Internationale Brigades kruisigden of onthoofden geen mensen, deze vrijwilligers legden geen kledingregels aan vrouwen op en zij sloten geen onderwijsvoorzieningen voor vrouwen, etc., etc.”
Laten we Spanjestrijders in ere houden door deze onzinnige vergelijking niet meer te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: