Strijd tegen vergetelheid
Een reactie plaatsen10 januari 2015 door spanje3639
Op 9 mei 2015 zal de Abraham Lincoln Brigade Archives (ALBA) de ALBA / Puffin Award voor Mensenrechten Activisme uitreiken aan de Vereniging voor het Herstel van het Historische Geheugen / Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica (ARMH) gevestigd in Spanje. Deze jaarlijks door ALBA en de Puffin Foundation toegekende prijs van $ 100.000 eert de Internationale Brigades en verbindt hun inspirerende erfenis met eigentijdse doelen.
In Spanje liggen meer dan 100.000 lichamen begraven in ongemarkeerde massagraven, slachtoffers van rechtse repressie tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) en de daaropvolgende dictatuur van Franco (1939-1975). Sinds de terugkeer van de democratie in 1978 verlangen tienduizenden Spanjaarden naar het terug vinden van hun dierbaren om ze een fatsoenlijke begrafenis te geven en daarmee hun nagedachtenis te eren. Maar toch, al bijna vier decennia lang heeft de Spaanse staat grotendeels de rechten van degenen die zijn verdwenen of zijn vermoord door het Spaanse fascisme genegeerd. Daarmee werden zij voor de tweede keer slachtoffer door hun op te offeren aan Spanje’s zwaar onderhandelde transitie naar democratie en het daarbij te laten.
De organisatie ARMH is ontstaan uit de strijd die journalist Emilio Silva heeft moeten voeren om de resten van zijn grootvader, die in 1936 door lokale fascisten was geëxecuteerd, op te mogen graven uit een anoniem massagraf. In 2000, met de hulp van
een team van vrijwilligers, heeft Emilio Silva het lichaam van zijn grootvader lichaam en die van twaalf anderen opgegraven. Deze opgraving kreeg veel aandacht en vele andere Spanjaarden benaderde vervolgens Emilio Silva met hun verlangen om hun eigen familieleden terug te vinden.
In 2000 werd de organisatie ARMH door Emilio Silva opgericht. Sindsdien heeft de vereniging 150 opgravingen verricht en zijn de overblijfselen van meer dan 1.300 slachtoffers van het regime van Franco – ruwweg 8% van de verdwenen slachtoffers -teruggevonden. De vereniging heeft dit werk vrijwel zonder staatssteun uitgevoerd. ARMH heeft met forensische experts gewerkt aan het opzetten van een DNA-databank en heeft ook gezorgd dat de rechten van slachtoffers en “transitionele justitie” op de politieke agenda van Spanje terecht zijn gekomen. Via haar lobbywerk op nationaal en internationaal niveau, neemt de werkgroep Gedwongen Verdwijningen (Forced Disappearances) van de Verenigde Naties vanaf 2003 Spanje structureel in haar verslagen mee.