Een monument voor Edo Fimmen

Een reactie plaatsen

18 januari 2018 door spanje3639

Edo Fimmen

‘Vaart vrij’ is a monument in Rotterdam, The Netherlands, for the trade union leader Edo Fimmen.

‘Vaart vrij’ is een monument in Rotterdam, Nederland voor de vakbondsleider Edo Fimmen.

Een staking door de Rotterdamse havenarbeiders in 1896 leidde tot de oprichting van de International Transport Workers Federation (ITF). De Nederlandse vakbondsleider Edo Fimmen (1881-1942) leidde de ITF in wereldwijde oppositie tegen fascisme, racisme en koloniale overheersing.

Edo Fimmen speelde een zeer belangrijke rol in de ondersteuning van de Spaanse Republiek tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Fimmen ondersteunde de vakbondsleden die tegen Nazi-Duitsland vochten die de Spaanse fascistische staatsgreep ondersteunden.

De beeldgroep heeft de vorm van een liggende en rechtopstaande bokshandschoen. De titel van het monument ‘Vaart vrij’ is ontleend aan een tijdschrift voor Duitse spoorwegarbeiders: ‘Fahrt Frei’.

Bij het beeld zijn twee gemeentelijke informatietegels geplaatst, met respectievelijk de tekst:

Vaart Vrij!
omschrijving: Een staking van de Rotterdamse havenarbeiders in 1896 leidde tot de oprichting van de Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF). De Nederlandse vakbondsleider Edo Fimmen (1881-1942) voerde de ITF aan in wereldwijd verzet tegen fascisme, racisme en koloniale overheersing
Ter gelegenheid van het eeuwfeest van de ITF is het beeld aan de stad Rotterdam geschonken door de Vervoersbond FNV.
Het kunstwerk werd onthuld door Eike Eulen, voorzitter van de ITF, op 28 november 1997, in het Europese jaar tegen racisme.

Een ijzeren vuist in een zijden handschoen
De Rotterdamse beeldhouwer Ben Zegers heeft het monument gemaakt als herinnering aan de Nederlandse vakbondsleider Edo Fimmen. Het kunstwerk bestaat uit twee manshoge plaatstalen sokkels met daarop gestileerde vuisten. Het monument draagt het profiel van Edo Fimmen. Tussen de beide wereldoorlogen leidde Fimmen de Internationale Transportarbeiders Federatie. Internationaal verwierf Fimmen grote naam als strijder tegen fascisme, racisme en koloniale onderdrukking. Hij weigerde een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede. De Duitse SPD-leider Willi Fichler nam daar het initiatief voor met steun van o.a. André Gide, Thomas Mann, Bertrand Russell en Hendrik de Man. Fimmens dood in 1942 in Mexico bleef onopgemerkt in bezet Nederland. Vervolgens raakte hij hier in vergetelheid. In de internationale vakbeweging bleef hij echter legendarisch.
Het motto “een ijzeren vuist in een zijden handschoen” verwijst naar een uitspraak van Edo Fimmen over de ITF.

Het monument is te vinden op:

Buizenpark

Katendrecht

Rotterdam, The Netherlands

51°54’7″ –  4°28’48”

Een van de informatietegels is beschadigd. Navraag bij Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (www.bkor.nl ) leidde tot de volgende reactie:

Het kunstwerk is onderdeel van de Rotterdamse Beeldencollectie en het onderhoud wordt uitgevoerd door Stadsbeheer. Het kunstwerk zal volgens de planning dit jaar een verfbeurt krijgen (doorgaans vanaf het voorjaar tot het najaar afhankelijk van de weersomstandigheden). Het maken van RVS tegels wordt gegroepeerd gedaan, dus we zullen het kunstwerk op de lijst zetten, zodat daar op termijn een nieuwe tegel bij gelegd kan worden. De oude tegel zal verwijderd worden door Stadsbeheer.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: