AABI 2018

Een reactie plaatsen

20 december 2017 door spanje3639

Bericht van onze Spaanse zusterorganisatie AABI

 

Beste vrienden,

Met de komende jaarwisseling willen we uitdrukking geven aan onze beste wensen aan jullie voor het jaar 2018.

Op dezelfde manier willen we dit doen voor de Spanjestrijders Virgilio (die op 26 december 99 wordt), Josep Almudéver, Geoffrey Servante en Henry Diaz. Trouwens, we hebben net geleerd, via de website van onze Franse ACER-collega’s, van het bestaan van de Franse brigadist: Henry Diaz. Hij is 100 jaar oud

Henry werd geboren in Vierzon (centraal Frankrijk), de zoon van Spaanse ouders die naar geëmigreerd waren, zoals de ouders van Lise London. Henry ging snel de roep van Spanje achterna en meldde zich aan bij de eenheden van het 5e regiment. Daarna ging hij naar de 36e Brigadas Mixtas en vocht in Madrid en in de Extremadura, zoals hij vertelt in de bijgevoegde samenvatting van zijn memoires Les sentiers de la liberté (De paden van vrijheid). Na het verlaten van Spanje werd het opgenomen in het Franse leger en gevangen genomen door de Duitsers. Hij slaagde erin uit het concentratiekamp Kassel te ontsnappen en terug te keren naar Frankrijk, waar hij een groep guerrilla’s zou vormen die de strijd tegen het fascisme, die in Spanje wass begonnen, zou voortzetten.

Juist dit gevecht is het boek dat morgen, woensdag 18.30 door AMESDE zal worden gepresenteert in het Foro de Izquierda Abierta (Ribera de Curtidores, 37). Het gaat over Les Espagnols. Een verhaal over verzet, door Florián Andújar, een boek dat herinnert aan die strijd zonder grenzen, dat in 1936 in Spanje startte en zich vervolgens verspreidde over de velden van Europa en de wereld om een ​​einde te maken aan het fascisme.

Ten slotte is er in de Londense voorstad Hammersmith een tentoonstelling met de posters en spandoeken die de PCGB (de Engelse communistische partij) tijdens de Spaanse oorlog  om de Spaanse Republiek te promoten en te helpen. Mis het niet.

Link tentoonstelling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: