Congres over het Spaanse oorlog verleden en zijn verwerking

Een reactie plaatsen

19 november 2017 door spanje3639

Van 28 tot 30 november zal in Barcelona een congres worden gehouden over wetgeving met betrekking tot historisch geheugen, door de organisatie Eurom, European Observatory On Memories. De organisatie heeft tot doel na te denken over de recente geschiedenis van de strijd voor democratie en vrijheid in Europa en pleit voor een grote verscheidenheid aan herinneringen. De organisatie wordt geleid door Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona met steun van de Europese Commissie – het programma ‘Europa voor de burgers’. Het komende congres zal zich richten op wat er de afgelopen tien jaar in Spanje is gebeuren met betrekking tot de Spaanse Burgeroorlog en zijn gevolgen.

Nog steeds wordt er gezocht naar de slachtoffers (meer dan 100.000 mensen) van deze oorlog en de daarop volgende terreur, begraven in veelal anonieme massagraven waaronder zich ook Spanjestrijders bevinden.

Hier volgt een korte beschrijving van Eurom over dit komende congres.

Tien jaar geleden, in oktober 2007, keurden Spanje en Catalonië de wetten goed die bekend staan als herdenkingswetten. Het Spaanse parlement legde een wet vast voor het erkennen en uitbreiden van rechten, en het instellen van maatregelen ten gunste van degenen die zijn blootgesteld aan vervolging of geweld tijdens de Spaanse burgeroorlog en de dictatuur, terwijl het parlement van Catalonië het groene licht gaf aan de regionale democratische Herinnering Wet.

De wetgeving over het recente verleden heropende de zorgen en de hoop, en de relatie tussen recht en herinnering, was complex en in beide gevallen besproken. De eerste aanzet tot goedkeuring was na korte tijd uitgeput en maakte plaats voor een periode van rust of winterslaap. Sindsdien is een redelijke periode verstreken, voldoende om een eerste beoordeling te maken met een historisch perspectief van de rol die die wetten spelen bij de ontwikkeling van beleid in de hele staat.

Welke zijn hun echte effecten? Welke gevolgen en reacties hebben ze veroorzaakt? Welke andere initiatieven zijn er sindsdien ontwikkeld? In aanvulling hierop worden de Catalaanse en Spaanse gevallen geschetst in een Europese context, waar deze kwesties niet vreemd zijn; het is een veelvoorkomend probleem voor veel lidstaten, evenals voor de Europese instellingen zelf bij het ontwikkelen van openbaar beleid van geheugen en herinnering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: