Eerbetoon Spanjestrijder en verzetsman Gerrit Kastein

1

15 juni 2017 door spanje3639

Een onverwachts eerbetoon aan Spanjestrijder en verzetsman Gerrit Kastein.

Een hoekkamertje van de SGP-fractie in het gebouw van de Tweede Kamer krijgt binnenkort de naam van verzetsstrijder Gerrit Kastein (1910-1943). SGP-voorlichter Menno de Bruyne had hierom gevraagd bij Kamervoorzitter Arib. Dit verzoek is nu gehonoreerd.

Als aanvulling zou een stolperstein op het Binnenhof nummer 7 op zijn plaats zijn.

Zie ook de biografie op de website Spanjestrijders.nl :  https://spanjestrijders.nl/bio/kastein-gerrit

===

Kamernieuws Tweede Kamer der Staten Generaal

Tweede Kamer vernoemt kamertje naar verzetsman Gerrit Kastein

Op dinsdag 20 juni 2017 wordt een klein hoekkamertje op de tweede verdieping van Binnenhof 7 officieel vernoemd naar verzetsheld Gerrit Kastein. Dat gebeurt in aanwezigheid van onder meer Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, de dochter en kleinkinderen van Gerrit Kastein en auteur Buck Goudriaan, die een boek over het leven van Gerrit Kastein schreef.

Gerrit Kastein

Gerrit Kastein werd op 19 februari 1943 in Delft gearresteerd vanwege zijn verzetsactiviteiten. Als neuroloog was hij één van de initiatiefnemers van het Medisch Verzet, en hij was betrokken bij sabotageacties en aanslagen. Na zijn arrestatie werd hij naar het Kamergebouw gebracht, waar op dat moment de Sicherheitsdienst gevestigd was. In het hoekkamertje op de tweede verdieping van Binnenhof 7 – nu een werkruimte van de SGP – zou hij worden verhoord.

Kastein was zich ervan bewust dat de Sicherheitsdienst verzetsstrijders martelde om achter informatie te komen. In een onbewaakt ogenblik sprong hij daarom uit het raam, om te voorkomen dat hij zijn kameraden zou verraden in de martelkamer. Hij overleed kort daarna aan een schedelbasisfractuur in een ziekenhuis aan de Zuidwal in Den Haag.

Gerrit Kastein werd 32 jaar. Hij werd postuum onderscheiden met het Verzetskruis.

“Verhalen levend houden.”

Om deze bijzondere geschiedenis te verankeren en voor het brede publiek inzichtelijk te maken, wordt het hoekkamertje op 20 juni 2017 officieel omgedoopt tot ‘Kasteinkamer’.

Kamervoorzitter Khadija Arib: “Het Binnenhof is niet alleen het hart van onze democratie, maar ook huis vol verhalen die ons herinneren aan een tijd dat die democratie door de Duitse bezetter met voeten werd getreden. En aan helden zoals Gerrit Kastein, die de moed hadden zich daartegen te verzetten en daarvoor bereid waren te sterven. Die verhalen moeten we levend houden.

 

Aanvulling

De dochter en kleindochter van Spanjestrijder en verzetsstrijder Gerrit Kastein. Eindelijk werd Kastein herdacht met vernoeming van kamer waar hij uit sprong.

One thought on “Eerbetoon Spanjestrijder en verzetsman Gerrit Kastein

  1. Bert Bakkenes schreef:

    Beste vrienden,
    Het is mooi om te lezen dat Gerrit Kastein nu geëerd zal worden op het Binnenhof, de plek waar hij zijn laatste en grootste offer bracht. Ik heb jaren geleden veel onderzoek gedaan naar CS-6, en kwam daarbij natuurlijk ook Gerrit Kastein tegen. De geschiedenis van CS-6 is altijd een beetje buiten beeld gehouden, en daarom is het heel goed nieuws dat nu een van de leidende leden van de groep op deze manier in herinnering zal blijven. Toch valt me in het persbericht wel op dat er niet bij wordt vermeld dat Gerrit Kastein een overtuigd communist was. Juist door deze overtuiging heeft hij uiteindelijk gedaan, wat hij heeft gedaan. Ik denk dat het altijd belangrijk is om de beweegredenen van mensen te vermelden, omdat het anders alleen maar toevalskeuzes van individuele personen lijkt. Zoals ook uit de biografie blijkt was Gerrit op de eerste plaats een politiek bewust persoon. Al zijn acties en keuzes kwamen voort uit dat bewustzijn, en uit zijn overtuiging. Het is jammer dat deze overtuiging meestal weg wordt gelaten, dat is toch een vorm van de geschiedenis verstoppen. De communistische verzetsstrijders zijn vaak wel geëerd als verzetsstrijders, maar niet als communisten. Dan is niet het hele verhaal verteld. Juist dat complete verhaal is zo belangrijk als we onze helden hun verdiende plaats in de geschiedenis willen geven. Dit wilde ik toch even toevoegen, en gelijk zeggen dat het idee van een stolperstein op het Binnenhof inderdaad een prima aanvulling zou zijn. Het is voor ons allemaal belangrijk, zeker met het oog op de toekomst, dat we het verleden niet uit de weg gaan. Alleen dan blijven de heldendaden van toen, en de lessen uit het verleden, levend voor ons allemaal.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: