Verwijdering monument Condor Legioen in Madrid

1

27 april 2017 door spanje3639

Madrid verwijdert een Nazi-monument gewijd aan het Duitse Condor Legioen op de begraafplaats La Almudena in Madrid.

Het Condor Legioen speelde een cruciale rol in de Spaanse Burgeroorlog en is vooral bekend om het bombardement van de stad Guernica maar is ook verantwoordelijk voor vele andere oorlogsmisdaden begaan tegen de Spaanse burgerbevolking.

Tot voor een paar dagen geleden stond de voorzijde van een mausoleum ter ere van het Hitler-contingent en de zeven piloten in La Almudena. Nu is de voorkant verwijderd en staan alleen kleine tekens met de namen van degenen die daar begraven zijn . ‘Hier liggen Duitse piloten gevallen in de strijd voor een vrij Spanje. Duitse vliegeniers gedood door God en door Spanje ¡Presente! ‘, Zei het opschrift in het Castiliaans.
Deze teksten kunnen niet meer worden gelezen na de volledige demontage van de voorzijde waarop deze tekst stond geplaatst.
De adjunct-burgemeester Mauricio Valiente verdedigt in de plenaire raadsvergadering de erkenning en de eerbetoon aan de gemeenteraad van Madrid aan de slachtoffers van het nazisme en de bevordering van acties om de herinnering aan deze slachtoffers van het fascisme te bevorderen.
De terugtrekking komt voort uit de wil van het nieuwe gemeentelijke begrafenisbedrijf om uitingen van totalitarisme tegen te gaan en de uitdrukkelijke wens van de Duitse ambassade van Duitsland om dit monument te verwijderen. In een brief van de Duitse ambassadeur in Madrid werd v uitdrukkelijk verzocht om de ontmanteling vóór 25 april  plaats te laten vinden. Zij wijst erop dat het mausoleum geen beschermde status geniet en het eigendom is van de Bondsrepubliek Duitsland. Redenen waarom er geen obstakels zijn voor de ontmanteling van dit mausoleum.
De ontmanteling moet de verwijdering van de hele front omvatten,” de ambassadeur beklemtoond in zijn brief het verzoek om alleen “zeven kleine en eenvoudige platen” te plaatsen ​​die ervoor zullen dienen om de mensen die daar begraven zijn te identificeren.

 

Nagekomen bericht

Onze zusterorganisatie meldt dat zij de actie van de Duitse ambassade zeer op prijs stelt. Echter zij blijft het verzoek herhalen dat de tradities die in de Bundeswehr gecontinueerd worden met betrekking tot het Condor Legioen volledig moeten worden gestopt. Zij roept de regering op om de Duitse verantwoordelijkheid met betrekking tot Guernica, de ondersteuning van de staatsgreep van generaal Franco, en de oorlogsmisdaad die in Guernica is begaan, zonder voorbehoud te erkennen. De regering moet haar verontschuldigingen aanbieden aan de slachtoffers van Guernica, de slachtoffers van het franquisme en de ondersteuning van de staatsgreepplegers. En verder moet zij afstand nemen van de ondersteuning die gegeven is aan de leden van het Condor Legioen. Het parlement moet de deelnemers van de Internationale Brigades erkennen voor hun inzet voor sociale gelijkwaardigheid, democratie en vrijheid en tevens discriminatoire regelgeving en maatregelen tegen hun, herroepen. 

In het Duitse parlement zijn hierover vragen gesteld aan de Duitse regering.

Zie hiervoor de bijlage.

One thought on “Verwijdering monument Condor Legioen in Madrid

  1. Enca Caen schreef:

    Mooie daad van Duitsland om dit monument te laten verwijderen doch, ik zou liever zien dat Spanje het laat vervangen door een ander kunstwerk waar zowel de Spaanse als de Duitse slachtoffers kunnen geéerd worden. Dit zou pas een daad van verzoening zijn. Tenslotte waren Duitse soldaten geen facisten, eerder hun hogere officieren. Indien Spanje echt iets wilt doen voor hun medeburgers van Guernica!!!, dat ze dan eindelijk eens toestaan om Picasso’s geschilderde versie van het bombardement tentoon te stellen in een Baskisch museum. Museo de la Paz of het Guggenheim museo te Bilbao is al jaren vragende partij.

    Merci Spanje3639.org om mij op de hoogte te brengen.
    Groeten Enca Caen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: