De piloten van Kirovabad

Een reactie plaatsen

20 februari 2017 door spanje3639

Kirovabad

Kirovabad

Kort na het uitbreken van de oorlog in 1936 had de republiek een dringende behoefte aan piloten, maar een goede opleiding ontbrak. De Spaanse republiek sloot een overeenkomst met de Sovjet-Unie waarbij uiteindelijk in de periode 1936-1939 meer dan 800 vrijwilligers een pilotenopleiding volgde bij de Militaire Vliegschool nr. 20 in Kirovabad (tegenwoordig Ganyá) in Azerbeidzjan.

De opleiding die normaliter drie jaar duurde moest nu in zeven maanden worden volbracht. Terug in Spanje vervingen deze mensen de veteraan piloten van voor de burgeroorlog en de vrijwilligers van de Internationale Brigades. Een van hun was Rómulo Negrín, zoon van de minister president Dr. Juan Negrín.

Toen in 1939 de Spaanse Burgroorlog ten einde kwam bleven er nog 180 piloten in Kirovabad achter. Zij werden ingezet om de oliestad Baku, verantwoordelijk voor zeventig procent van de olieleveranties aan het Russische leger, te verdedigen tegen de Duitse invasie. Maar ook werden zij ingezet bij Odessa, Stalingrad en Moskou.

Herinneringen aan deze episode zijn terug te vinden op de begraafplaats van Baku. Daar is een mausoleum te vinden die gewijd is aan de piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij Baku zijn gesneuveld. Hier wordt ook de Spaanse piloot Manuel Zarauza Clavero herdacht. Hij was de leider van een esquadron waar ook andere Spaanse piloten aan deelnamen.

manuelzarauzabaku

Baku

Tijdens de opleiding in Kirovabad zijn ook enkele piloten verongelukt. Op de begraafplaats “Yeni Sebiskar” in Kirovabad (Ganja) zijn zij begraven op een erenplaats. Ter ere van het feit dat het tachtig jaar geleden was dat de vliegenierschool nr. 20 werd geopend is er vorig jaar op de eerste etage van de vliegeniersschool een museum geopend die aandacht besteed aan de piloten van de Spaanse Republiek.

Deze geschiedenis leeft nog steeds getuige het bezoek van een grote Spaanse delegatie aan Azerbeidzjan waaronder familieleden van deze piloten in 2016. Daarnaast heeft de filmregisseur Sagrario Perpiñán. een 56 minuten durende documentaire gemaakt over deze periode, genaamd Sobre el cielo de Azerbaiyan (Over The Sky Of Azerbaijan).

postertheskyofazerbaijan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: