Wie was Louis de Leeuwe?

Een reactie plaatsen

1 februari 2017 door spanje3639

We zoeken hulp.

Het Verzetsmuseum in Amsterdam maakte ons attent op een foto van een Joodse familie uit het nooddorp in Overschie. De foto toont de familie De Leeuwe echter zonder vader.

Van hem, Louis de Leeuwe, oud 42 jaar en geboren op  20 september 1900 in Den Haag, wordt vermeld dat hij al in oktober 1942 was weggehaald als Spaans oorlogsvrijwilliger. Hij is op 23 oktober 1942 te Leusden door de S.D. gefusilleerd.

familieleeuwe

v.l.n.r. Barend 5 jaar, Joseph 2 jaar, moeder Gezina de Leeuw-de Jong 35 jaar, Philip 3 jaar en Sientje Rika 7 jaar. Op 18 mei 1943 vanuit Loods 24 weggevoerd. Na een tocht van drie dagen, op 21 mei 1943 omgebracht in de gaskamers van het vernietigingdskamp Sobibor.

Tot nu toe is zijn naam in de bij ons bekende documenten nog niet naar voren gekomen als Spanjestrijder/vrijwilliger.

Daarom onze oproep om mee te helpen om meer over deze familie te weten te komen. Zijn er nog andere familieleden of verwanten in leven? Help mee te zoeken in krantenarchieven en help door andere mensen ook te attenderen op onze zoektocht.

Op de website Joods Monument hebben we de volgende informatie over hem gevonden:

Louis de Leeuwe was een zoon van Barend de Leeuwe en Sientje van Minden. Hij trouwde op 35-jarige leeftijd op 2 October 1935 in Rotterdam met de uit Assen afkomstige Gezina de Jong, een dochter van Bernhard de Jong en Rachel de Levie. Het echtpaar kreeg vier kinderen, welke allen, samen met hun moeder tijdens de Sjoa werden vermoord in Sobibor.

Louis de Leeuwe was een fabrieksarbeider en woonde met zijn gezin in de 1e Looiersdwarsstraat 3 hs in Amsterdam en vanaf 20 September 1941 in de Landzichtlaan 17 in Rotterdam Overschie. Echter op zijn registratiekaart van de Joodse Raad staat zijn adres vermeld als J. van Essenstraat 5 bis in Utrecht (dit moet zijn Justus van Effenstraat). Verder is er op zijn kaart een aantekening gemaakt dat volgens lijst R1160, Louis de Leeuwe in Kamp Oud Leusden (Amersfoort) op 23 October 1942 is “overleden”.

Zie ook Loods24

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: