Herdenkingsmars slag van Jarama

1

21 januari 2017 door spanje3639

cartel 1Onze Spaanse zusterorganisatie heeft het programma bekend gemaakt van de Jarama herdenkingsmars. Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de slag van Jarama plaats vond.

De route van de wandeling in 2017 is gewijd aan de XV International Brigade. De posities die  door het Britse Bataljon tussen 12-14 februari werden verdedigd worden bezocht (de stopplaatsen 1 en 2). En vervolgens worden de verdedigingsposities van het Lincoln Bataljon, op de laatste dag van de strijd, 27 februari, bezocht (stopplaatsen 3 en 4) . Terwijl wij in hun voetsporen treden, zullen we ook denken aan de strijd van de andere Republikeinse eenheden die het franquistische offensief in deze heuvels en valleien hebben doen stoppen.

De herdenkingsactiviteiten vinden vrijdag 17 februari en zaterdag 18 februari plaats. De stichting zelf organiseert geen reis, wel kan zij de aanmelding voor de herdenkingsactiviteiten (incl. busvervoer en lunches) verzorgen. Hiervoor kunnen mensen zich melden, uiterlijk 8 februari, bij de stichting door het versturen van een email.

De wandeling begint op het kruispunt van La Cañada Galiana en de snelweg M-302.

De eerste stop zal zijn rond het gedenkteken voor Kit Conway en de vrijwilligers van het Britse Bataljon. Onze gids zal zijn Miguel Ángel García, die de historische gebeurtenissen zal uitleggen. Er zal een Engels vertaling worden gegeven.

De tweede stop is na een klim naar 700 meter hoogte, op een plek waar de Republikeinse en franquistische frontlinies dicht bij elkaar lagen. Daar zullen we de resten van een deel van de versterkte franquistische frontlinie zien.

We vervolgen de wandeling op een pad vlakbij de Republikeinse frontlijn, met aan de rechterkant de loopgraven die verdedigd werden door de bataljons van de XV Brigade. We bereiken vervolgens een kleine verschanste heuvel waar Miguel Angel de Republikeinse aanval van 27 februari en de gevechten die plaatsvonden gedurende de volgende maanden tot en met juni 1937 zal uitleggen.

De laatste stop vindt plaats bij dhet herdenkingspunt van Charlie Donnelly en de vrijwilligers van de Lincoln Bataljon. Hier zullen we ze samen herdenken met al degenen die vochten voor de vrijheid op het slagveld van Jarama.

jaramamars2017

Programma

Vrijdag 17 februari

10:30 Bussen vertrekken bij Hotel Agumar

12:00 Herdenking van interbrigadisten die gesneuveld en begraven zijn op begraafplaats Tarancón

14:00 Lunch in Tarancón

17:30 Bussen vertrekken uit Tarancón met bestemming Rivas-Vaciamadrid

19:00 Herdenkingsbijeenkomst Pilar Bardem Theatre in Rivas-Vaciamadrid

 

Zaterdag 18 februari

9:00 Bussen vertrekken bij  Hotel Agumar

10:00  Jarama herdenkingsmars

14:00 Lunch bij Mesón el Cid in Morata de Tajuña

19:00 Concert in Rivas Vaciamadrid

One thought on “Herdenkingsmars slag van Jarama

  1. Sven Tuytens schreef:

    Nederlanders die ter plaatse een woordje uitleg in het Nederlands wensen kunnen Sven Tuytens van de Spaanse vereniging Brunete en la Memoria vinden. Jullie kunnen mailen naar sventuytens@yahoo.com

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: