Een succesvolle documentaire

Een reactie plaatsen

26 november 2016 door spanje3639

LES MAMÀS BELGUES A4Eerder dit jaar was er de première van de documentaire ‘Las mamás belgas’ over het republikeinse ziekenhuis van het Valenciaanse Onteniente (Ontiniyent) waar een twintigtal Joodse verpleegsters uit Antwerpen en Brussel werkte maar ook Nederlandse verpleegsters.

De documentaire, gemaakt door de VRT-correspondent Sven Tuytens en de lokale onderzoeker Joan Torró Martínez, heeft zeer veel belangstelling opgewekt. De belangstelling was zo overweldigend dat de documentaire tijdens de première twee  keer moest worden vertoond wegens gebrek aan zitplaatsen.

In samenwerking met het gemeentebestuur wordt de documentaire getoond in alle bejaardentehuizen van Ontinyent en gemeenschapscentra in dorpen rondom Ontinyent. En dat zorgt voor nieuwe getuigenissen van hoogbejaarden die of in het hospitaal gewerkt hebben of door Belgische oorlogschirurgen geopereerd werden. Er zijn ook nieuwe foto’s van buitenlandse verpleegsters aan het licht gekomen en via de familie van een Spaanse verpleegster zijn de makers van de documentaire in het bezit gekomen van een origineel handboek voor verpleegsters, het boek dat alle leerling-verpleegsters gebruikten. Twee historici van het AMSAB-ISG uit Gent zijn onlangs naar Ontinyent afgezakt om uit te zoeken of er een mooie tentoonstelling kan worden opgebouwd over de geschiedenis van het militair hospitaal.

Daarnaast toont Joan Torró de documentaire in Valenciaanse scholen terwijl Sven Tuytens een reeks presentaties geef in het Frans Lyceum van Madrid waar 15-jarigen werken aan een project dat de titel “Résister au Tiran” draagt. Ze werken rond immigratie, solidariteit, xenofobie en het Europees burgerschap.

De documentaire werd ondertussen geselecteerd voor 7 internationale filmfestivals, waarvan één in Nederland op filmfestival Tegenstroom. En op voorspraak van de vermaarde historicus van de Spaanse burgeroorlog Paul Preston zal op 1 december de documentaire vertoond worden op de prestigieuze London School of Economics.

Op 26 november heeft Mamás belgas de Prijs voor Beste Korte Documentaire gewonnen op het Internationaal Filmfestival van Montaverner in Valencia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: