Spaanse Burgeroorlog – 80 jaar geleden – Edgar André

Een reactie plaatsen

4 november 2016 door spanje3639

“Als ze toch het onmogelijke mogelijk zullen doen en een strijder naar het blok brengen, dan ben ik bereid om deze moeilijke gang te gaan; want ik wil geen genade.”

Vier november 1936 werd Edgar André, naar wie het eerste bataljon van de XIde Brigade vernoemd is, door de Nazi’s vermoord. Het is het bataljon waar de Nederlandse Zeven Provinciën onderdeel van was.

Edgar Andre met Ajax

Edgar André was in de jaren twintig politiek actief in de stad Hamburg. Hij werd gehaat door de Nazi’s. Er werd de opdracht gegeven hem te vermoorden. Op 15 maart 1931 werd een aanslag uitgevoerd. Op die avond zou Edgar André spreken op een bijeenkomst maar hij had zich laten vervangen door zijn partijgenoot Ernst Henning. In de bus op de terugweg naar huis stapten drie mannen in en een van hun zei “Jij bent André” en schoten Henning dood. Op de begrafenis van Henning kwamen 35.000 mensen en hield Edgar André een redevoering. Later werd er bij Edgar thuis nog een moordpoging gedaan die ook mislukte. Hij nam daarom een hond, genaamd Ajax, om zich te beschermen.

EdgarAndre1Edgar André, parlementslid van het Hamburgse Landesparlament, werd na de Rijksdagbrand  op vijf maart 1933 gevangen genomen. Een lijdensweg van drieënhalf jaar ving daarmee aan. De vele martelingen tijdens zijn gevangenschap zorgden er voor dat hij alleen nog maar op krukken kon lopen en deels doof was geworden. Pas op vier Mei 1936 begon zijn proces. Het proces trok veel internationale belangstelling doordat vele buitenlandse journalisten voor de Olympische Spelen in Duitsland aanwezig waren. Ondanks de internationale protesten werd op tien juli 1936 de doodstraf uitgesproken.

In bijzijn van medegevangenen werd hij vier november 1936 onthoofd. Daarop gingen de 5000 gevangenen van Fuhlsbüttel in staking.

Edgar André werd onder druk van de Gestapo in stilte begraven. In 1946 werd hij herbegraven op  Friedhof Ohlsdorf, Ehrenhain Hamburger Widerstandskäempfer.

Het lied van het  Edgar André bataljon:

EdgarAndrePoster

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: