Bericht uit Mexico

Een reactie plaatsen

16 oktober 2016 door spanje3639

Drie belangrijke exposities ter herdenking dat 85 jaar geleden de Tweede Spaanse Republiek ontstond en 80 jaar geleden de Spaanse Burgeroorlog uitbrak zijn te zien in het Mexicaanse regionale museum van Guanajuato in la Alhóndiga de Granaditas.

De exposities “Licht in de donkere nachtWalter Reuter; “Fotografie in de Spaanse Burgeroorlog, asiel levenGilberto Bosques, en de “De Mexicaanse vluchtelingen in Europa tijdens de oorlog. Juan Negrin Fetter en de Wixari meesters” zijn onderdeel van de 44ste editie van het Festival Internacional Cervantino (FIC)..

sbo80mexico1

Tentoonstellingsopening verricht door familieleden. Foto: Jorge Escalante

De opening van de tentoonstelling werd bijgewoond door de Spaanse consul en dochters en kleindochters van Juan Negrin, Gilberto Bosques en Walter Reuter. Alle omarmden Virgilio Fernández del Real, overlevende van de 35ste Divisie van de Internationale Brigades, als vertegenwoordiger van de Interbrigadisten.

Walter Reuter werkte van 1930 tot 1933 als journalist voor de Arbeiter Illustrierte Zeitung (AIZ) en moest in 1993 voor het nazi-regime in Duitsland vluchten. Walter Reuter legde de gruwelijke beelden van de Spaanse burgeroorlog tussen 1936 en 1939 vast , waar hij ook als soldaat aan deelnam. Hij ging in ballingschap in Mexico en was een van de pioniers van de Mexicaanse documentaire films. Tachtig jaar later kwamen deze foto’s weer te voor schijn en werden deze fotografische documenten voor deze tentoonstelling zorgvuldig geselecteerd door de historicus Ariel Arnal.

Bosques was diplomatiekvertegenwoordiger van Mexico in Europa tijdens de Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog en slaagde er in om 40 000 levens te redden. Dit komt tot uiting in de tentoonstelling “Asiel leven”.

Feestdag Mexico in Havanna 16 September 1964; van links naar rechts rechts: Raul Castro, amabassadeur Bosques, Ernesto »Che« Guevara, Fidel Castro. Foto: Familie Bosques

Feestdag Mexico in Havanna 16 September 1964; van links naar rechts rechts: Raul Castro, amabassadeur Bosques, Ernesto »Che« Guevara, Fidel Castro. Foto: Familie Bosques

Terwijl de expositie “Juan Negrin Fetter en de Wixari meesters” een reeks van foto’s toont door Negrin genomen op de vijf heilige plaatsen van het grondgebied Huichol. Wat de  verbondenheid tussen Mexico en Spanje moet verbeelden.

sbo80mexico2

Foto: Jorge Escalante

 

Verder lezen

Mexico and the Spanish Civil War, Mario Ojeda Revah, 2015, ISBN: 978-1-84519-666-0

zie ook de boekbespreking

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: