Een Friese Stolperstein

Een reactie plaatsen

11 februari 2016 door spanje3639

SCWNetherlandsRimmeltDeJongVorig jaar is een belangrijke gebeurtenis aan onze aandacht ontsnapt. Er was namelijk voor het eerst in Nederland een stolperstein (‘struikelsteen’) geplaatst voor een oud-Spanjestrijder. Stolpersteine of wel struikelstenen zijn mini-gedenktekens voor slachtoffers van het Nationaalsocialisme. Op het trottoir voor de huizen van mensen die verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn worden deze stenen geplaatst.

De gemeente Menameradeel plaatste vorig jaar op 15 april een stolperstein voor Rimmelt de Jong die in 1944 sneuvelde als partizaan in de buurt van Minsk, Wit-Rusland.

Rimmelt wordt op vier november 1911 geboren in Junkersdorf, Duitsland, als zoon van de landarbeider Eelke de Jonk en diens vrouw Janke Krekt. De ambtenaar van de burgerlijke stand verstaat het Fries niet goed en schrijft hun zoon Rimmelt in onder de naam Remet.

In ’36 meldt hij zich aan bij de Internationale Brigades in Spanje en 5 december 1938 is hij weer thuis in Nederland.

Rimmelt De JongIn 1941 wordt hij gedwongen voor Organisation Todt te werken en wordt in Duitsland aan het werk gezet. Maar al gauw beland hij aan het Oost-front. In 1942 sluit hij zich in Wit-Rusland bij de partizanen aan. Bijna twee jaar vecht Rimmelt aan de zijde van het partizanenleger, opblazen van spoorlijnen, overvallen van konvooien en neemt hij deel aan grote acties tegen het Duitse leger zoals in Logoisk en Rogow. Veertien juni 1944 sneuvelt Rimmelt, negentien dagen voordat het Russische leger Minsk heroverd.

In 1964 werd hij postuum onderscheiden met de hoge Russische militaire orde ‘PartizaanRimmeltDeJongMedaille van de Vaderlandse Oorlog’, in de tweede graad. Kolonel Viktor Kramas van de Russische Ambassade bracht de onderscheiding hoogstpersoonlijk bij de nabestaanden in Menaldum. Familie van Rimmelt heeft later een bezoek aan Wit-Rusland gebracht en kreeg daarbij ook de gelegenheid om de voormalige commandant van Rimmelt, Ilja Fjodorov, te spreken.

Nu meer dan 50 jaar later heeft de gemeente Menameradiel het mooie initiatief van VVD, CDA en Gemeentebelangen gerealiseerd door een stolperstein (stroffelstien) voor Rimmelt te plaatsen onder het motto “Niet vergeten!“ ofwel op zijn Fries “Nea ferjitte!”

Een initiatief dat navolging verdient ter herinnering aan de vele Spanjestrijders die in Tweede Wereld oorlog zijn omgekomen.

Herdenking Makovje, rayon Boriskovskij, Wit-Rusland, de plaats waar Rimmelt de Jong gesneuveld is.

Herdenking Makovje, rayon Boriskovskij, Wit-Rusland, de plaats waar Rimmelt de Jong gesneuveld is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: