Spanje en het Historisch Geheugen

Een reactie plaatsen

25 augustus 2015 door spanje3639

 

MemoriaHistoricaDe gevolgen van de Spaanse Burgeroorlog worden nog steeds gevoeld in Spanje.

De roep om politieke en juridische erkenning van de slachtoffers van het Franco regiem is een actueel thema in de Spaanse maatschappij. Dit blijkt wel uit onderstaande oproep die wij uit Spanje hebben ontvangen.

 

 

OPROEP VOOR EEN LANDELIJKE BIJEENKOMST VAN ORGANISATIES VAN HET HISTORISCH GEHEUGEN EN VAN SLACHTOFFERS VAN HET FRANQUISME.

Beste vriendinnen en vrienden,

Veel organisaties ter herdenking en verenigingen van slachtoffers strijden al jaren tegen de straffeloosheid van het franquisme en voor zowel politieke als juridische erkenning van de slachtoffers ervan. Wij wenden ons tot jullie organisatie om jullie uit te nodigen voor een landelijke bijeenkomst van allen die zich daarmee bezig houden.

Zoals bekend zijn er helaas nog meer dan 2300 massagraven waarin onze geliefden, die vermoord werden, rusten. Verspreid over het gehele grondgebied van Spanje worden er nog 150.000 lichamen vermist, afgezien van de duizenden die vermist zijn in de Republikeinse ballingschap. Nog steeds zijn de illegale vonnissen niet nietig verklaard, die dienden om duizenden democraten te kunnen vermoorden, en soms tientallen jaren gevangen te zetten. Ook zij die door de franquistische politie gemarteld werden, zien dat hun beulen nog steeds niet gestraft zijn.

Daar moeten we nog aan toevoegen de duizenden Spanjaarden die na het beëindigen van de oorlog gedwongen in ballingschap gingen en gedeporteerd werden naar vernietigingskampen van de nazi’s waar ze massaal onderdrukt en vermoord werden, de politieke gevangenen die binnen de grenzen van Spanje jarenlang slavenarbeid moesten verrichten of de minderjarigen die in buitengewoon strenge weeshuizen of gestichten verbleven, die georganiseerd waren door de afdeling Vrouwen van de Falange en de Spaanse katholieke Kerk.

En wat te zeggen van de honderden mensen die een valse identiteit hebben en de vele ontwrichte gezinnen omdat hun baby’s gestolen waren. Een maatregel die oorspronkelijk gericht was op republikeinse politieke gevangenen maar die werd voortgezet tijdens de hele dictatuur en zelfs nog tijdens de democratie. Voor de slachtoffers van het franquisme zijn deze misdaden helaas nog nooit berecht en worden zij nog steeds politiek noch juridisch door de staat erkend, laat staan dat zij eerherstel hebben gekregen. Tot nu toe.

In de komende maanden zullen er algemene verkiezingen plaatsvinden. Hoogst waarschijnlijk krijgen we dan een andere regering waarvan wij hopen dat die vooruitstrevend zal zijn. Dat zou een gelegenheid kunnen zijn om de eisen van de Slachtoffers van het Franquisme door de staat te laten ondersteunen. Het kan niemand ontgaan dat de huidige politieke situatie gedomineerd wordt door het verlangen van de meerderheid om daadwerkelijk tot een alternatieve politieke verandering te komen, een dringend verlangen waaraan wij onze bijdrage willen leveren. Onze bijdrage bestaat uit het ondersteunen van de eisen van de Slachtoffers van het Franquisme, hun gezinsleden en van alle verenigingsvormen waartoe de beweging voor het hervinden van het Democratisch en Antifascistisch Geheugen heeft geleid.

Het moment is gekomen om onze krachten te bundelen. Onze aanklachten moeten nu plaatsmaken voor werkelijke kracht om onze eisen waar te maken: ZONDER HISTORISCH GEHEUGEN GEEN DEMOCRATIE.

Nu er gesproken wordt over een democratische wedergeboorte en de noodzaak tot verandering van het regiem en het begin van een constituerend proces wordt opgeworpen, kunnen wij, de Slachtoffers van het Franquisme en hun organisaties, de verschillende verenigingen ter herinnering en van mensenrechten, niet werkeloos toekijken hoe het Franquisme nog steeds wettig blijft, dat hun misdaden onbestraft blijven en dat de Slachtoffers van het Franquisme nog steeds niet erkend worden noch genoegdoening ontvangen van de Spaanse staat. De politieke verandering in ons land kan niet weer gebaseerd worden op vergetelheid en wettelijk voorbijgaan aan de Slachtoffers van het Franquisme. Zonder herinnering is politieke verandering niet mogelijk.

Daarom stellen we jullie een landelijke bijeenkomst voor van verenigingen, organisaties, platforms en welke groep dan ook die strijdt voor het terugvinden van het Democratische en Antifascistische Geheugen van dit land. Een bijeenkomst waar wij kunnen debatteren en tot overeenstemming kunnen komen over onze politieke eisen en claims, om die vervolgens aan de maatschappij, politieke groeperingen en coalities te presenteren om voor eens en voor altijd te bereiken: POLITIEKE EN JURIDISCHE ERKENNING VAN DE SLACHTOFFERS VAN HET FRANQUISME DOOR DE STAAT EN VEROORDELING VAN HET FRANQUISME ZOALS GEFORMULEERD DOOR DE VERENIGDE NATIES.

Met dat doel voor ogen stellen wij het volgende voor:

 1. ONTMOETING VAN HET GEHEUGEN.

Een bijeenkomst op zaterdag 17 oktober 2015 in Madrid.

 • In de ochtend algemene vergadering van alle organisaties waarin iedere deelnemende groep zijn voorstellen en geplande acties presenteert.
 • ’s Middags presentatie van de ‘s morgens opgestelde conclusies, discussie en goedkeuring van de plannen. Dit zal een document opleveren met de minimale eisen van de geheugenbeweging en de slachtoffers van het franquisme die zij zullen voorleggen aan de politici die zich kandidaat stellen voor de komende algemene verkiezingen.

Het kan raadzaam zijn om voor deze landelijke ontmoeting in verschillende delen van het land voorbereidende bijeenkomsten te organiseren waar deelnemers hun voorstellen formuleren en goedkeuren om die vervolgens voor te leggen op de landelijke bijeenkomst.

 1. MARS VOOR HET GEHEUGEN.

We moeten de strijd van de geheugenbeweging zichtbaar maken en ervoor zorgen dat onze eisen en onze rehabilitatie onderwerp worden van het publieke debat met het oog op de komende verkiezingen. Daarom stellen wij voor om in november een grote MARS in MADRID te houden.

Wij rekenen erop dat vele organisaties en verenigingen voor het Geheugen zich hierbij zullen aansluiten.

Wij verzoeken dan ook om deze oproep te verspreiden onder al diegenen die belangstelling hebben zodat zij zo spoedig mogelijk kunnen bevestigen dat zij willen deelnemen.

Madrid 22 juli 2015

De volgende Spaanse organisaties ondersteunen dit initiatief:

 • Plataforma contra la impunidad del franquismo
 • Asociación de Víctimas del Estado
 • Asociación de descendientes del exilio español (integrante de la Coordinadora Estatal de apoyo a la Querella argentina-CeAqua)
 • Colectivo Sin Identidad de Canarias (integrante de la Plataforma por la Comisión de la Verdad)
 • Coordinadora para la Memoria Histórica y Democrática de Madrid
 • Federación Estatal de Foros por la Memoria
 • Fundación Andreu Nín (integrante de la Coordinadora Estatal de apoyo a la Querella Argentina-Ceaqua)
 • Todos los niños robados son también mis niños (integrante de la Coordinadora estatal de apoyo a la Querella Argentina-Ceaqua)
 • La Comuna.
 • Unidad Cívica por la República (U.C.R.)
 • Club de Amigos de la Unesco de Madrid (C.A.U.M.)
 • Amesde (Asociación Memoria Social y Democrática)

 

Voor aanmeldingen en voorstellen:

encuentrodelamemoria@gmail.com

Postadres: Calle Carretas nr 14, 2”H, 28012 MADRID

Tel. 610252400

 

Printversie

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: