Voortgang Biografieën Project

3

5 september 2015 door spanje3639

Van Yvonne Scholten, projectleider van Digitaal Platform Spanjestrijders 36 – 39, het project dat bezig is met het opstellen van de biografieën van Nederlandse Spanjestrijders en -vrijwilligers ontvingen wij het volgende bericht:

 

Een klein jaar geleden begonnen we de succesvol verlopen crowdfunding voor dit project. We hadden toen nog nauwelijks een idee waar we aan begonnen. We wisten uit verschillende schattingen in de literatuur dat tussen de 600 en 900 Nederlanders naar Spanje waren gegaan tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Alleen de historicus Ger Harmsen maakte een schatting ver daarboven. Inmiddels weten we dat de meest gebruikelijke schatting – rond de 800 mensen – ook de meest waarschijnlijke is.

Iets te optimistisch dachten we deze zomer al online te gaan maar het werk bleek zoals te doen gebruikelijk veel meer te zijn dan aanvankelijk gedacht. We zijn met een groepje van vier mensen begonnen en daar hebben zich in de loop van dit jaar gelukkig een aantal vrijwilligers bij gevoegd die fantastisch werk hebben verricht.

Er ligt nu een lijst van 700 namen – van ongeveer 650 kunnen we met honderd procent zekerheid zeggen dat ze in Spanje zijn geweest en hebben we de basisgegevens verzameld: geboortedatum, geboorteplaats, beroep, verblijf in Spanje, nationaliteit al dan niet verloren, familiegegevens, gewonden en gesneuvelden. Er zijn nog wat namen die we nog niet kunnen plaatsen maar die toch hoogstwaarschijnlijk ook van mensen zijn die in Spanje waren.

Tegen de tijd dat de site online gaat, hopen we via publiciteit ook over die mensen toch wat meer te weten te komen. Fotomateriaal is nog erg schaars, we zijn vooral op zoek naar portretfotootjes uit de jaren ’36-’39 en daar zijn er niet veel van.

Naast deze basisgegevens zijn er nu ongeveer 50 korte levensbeschrijvingen. Ook voor het schrijven van deze beknopte biografieën hebben we inmiddels nieuwe vrijwilligers gevonden; een aantal daarvan heeft zich spontaan aangeboden, waar we uiteraard heel gelukkig mee zijn. Het is ook een duidelijk teken dat het project enige bekendheid begint te krijgen. Een aantal ‘biografietjes’ zal pas klaar zijn tegen het eind van het jaar en andere mogelijk pas volgend jaar maar we hebben besloten daar niet op te wachten en in de herfst ‘online’ te gaan. Een definitieve datum moet nog nader afgesproken worden met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Een indruk van hoe de website er uit zal gaan zien, is te bekijken in het filmpje dat de Catalaanse tv maakte (zie https://vimeo.com/133029399).

Ook als we al online zijn, gaat de aanvoer van nieuwe informatie gewoon door. We krijgen regelmatig uit allerlei verschillende bronnen nog nieuwe namen binnen en we hopen door middel van publiciteit in de media nog verre familieleden en vrienden/kennissen te bereiken die ons meer kunnen vertellen. In de loop van dit jaar is in ieder geval duidelijk geworden dat er nog heel wat verhalen te vertellen zijn – en we blijven ze verzamelen.

Yvonne Scholten

3 thoughts on “Voortgang Biografieën Project

 1. Pieter Termeer schreef:

  Ik heb het filmpje nu gezien ziet er goed uit . Ga zo door met je werk !

  Like

 2. G..P. Doornekamp schreef:

  Heel bijzonder doorgaan !

  Like

 3. Geert van Poelgeest schreef:

  Kreeg net een concept van het verhaal van mijn vader binnen, geweldig. Zet hem op
  Geert van Poelgeest

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

'Vertel jullie kinderen over ons en onze strijd en het leven dat wij wensen. Mogen onze grootste verlangens door het leven zelf overtroffen worden. Werk en heb lief, vecht en win.
Leef. Leef allen en wordt groot.'

Afscheidsbrief van Spanjestrijder Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943)

St. Spanje 1936 – 1939

Voor een donatie kunt u gebruik maken van ons rekeningnummer:
NL 96 INGB 0006696045
t.n.v. Stichting Spanje 1936-1939
De stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan ons aftrekbaar voor de belasting.

Deze website is verkozen tot digitaal erfgoed door:

Vul email adres in om deze blog te volgen. U ontvangt een email bericht als een nieuw artikel wordt geplaatst.

Google Translate

Herdenking gedichtenboek

Agenda

Geen komende evenementen

%d bloggers liken dit: